Suprapopularea bacteriană intestinală

Suprapopularea bacteriană a intestinului subtire (SIBO, small intestinal bacterial overgrowth) este un dismicrobism intestinal caracterizat prin excesul florei bacteriene la nivelul intestinului subțire (E. coli, Streptococcus, Lactobacillus, Bacteroides, Enterococcus).

Mecanismele suprapopulării bacteriene pot fi legate de tulburări de motilitate care produc stază intestinală, creșterea pH-ului intraluminal, absența enzimelor pancreatice sau a sucului biliar, tulburări ale sistemului imunitar sau reflux al bacteriilor din colon în intestinul subțire.

Cauze. Factori de risc

Factorii asociați cu creșterea riscului unei suprapopulări bacteriene intestinale sunt:

  • consum de medicamente – anticoncepționale orale, inhibitori de pompă de protoni, imunosupresoare
  • aclorhidrie, vagotomie
  • anomalii structurale – fistule, stricturi sau diverticuli intestinali, sindrom de intestin scurt, anastomoză gastro-jejunală, mase intraabdominale
  • aderențe postoperatorii
  • anse oarbe după chirurgie digestivă
  • peristaltism încetinit (neuropatie diabetică, sclerodermie, amiloidoză, boli neurologice, hipotiroidism)
  • rezecție de valvă ileocecală
  • deficite imune – infecție HIV, deficit de IgA, hipogammaglobulinemie
  • pancreatită cronică cu insuficiență pancreatică exocrină

Clinic: Semne si simptome

Suprapopularea bacteriană intestinală se poate manifesta ca un sindrom dispeptic cu tulburări de tranzit – greață, vărsături, balonare, disconfort abdominal, diaree (steatoree) sau constipație, flatulență, scădere ponderală. Simptomatologia este legată de maldigestia nutrienților ca urmare a metaboliților toxici și inflamației produse de excesul bacterian.

Urmare a malabsorbției nutrienților poate apare anemie feriprivă (dacă există o supracolonizare bacteriană în porțiunea proximală a intestinului subțire, unde se absoarbe fierul) sau anemie macrocitară (dacă suprapopularea afectează porțiunea terminală, unde se absoarbe vitamina B12), albumina serică scazută (malnutriție protein-energetică), polineuropatie (prin deficit de vitamina B12), tetanie (din cauza hipocalcemiei), dermatită (prin deficit de seleniu).

Diagnostic

În mod normal, cantitatea de bacterii din intestinul subțire nu depășeste 104 organisme/ml. Atunci când există peste 105 bacterii/ml în aspiratul jejunal se pune diagnosticul de suprapopulare bacteriană intestinală. Malabsorbția poate fi evidențiată prin testul cu D-xiloză. Endoscopia digestivă cu biopsie poate arăta atrofie vilozitară parțială, hiperplazie a criptelor și infiltrat limfocitar în lamina propria, modificări similare cu cele întâlnite în boala celiacă.

Pentru diagnosticul neinvaziv al suprapopulării bacteriene intestinale se pot utiliza testele respiratorii cu hidrogen (sau cu acizi biliari). Testul presupune măsurarea cantității de hidrogen în aerul expirat după ingestia de glucide, cantitate care este crescută în cazul suprapopulării bacteriene.

În multe cazuri cel mai folosit test diagnostic este testul terapeutic.

Tratament

Tratamentul consta în antibiotic (neomicina, rifaximina/Normix, amoxicilina-clavulanat, fluoroquinolone, clindamicina, gentamicina, tetracicline) timp de 7 zile (eventual în cure lunare de 7 zile/lună) și un probiotic, alături de adresarea condițiilor clinice care pot contribui la apariția suprapopulării bacteriene (hipotiroidism, consum cronic de antisecretorii gastrice, diabet). În cazul anomaliilor structurale intestinale (congenitale sau dobândite, inclusiv cele post-chirurgicale) se recomandă tratament chirurgical.

Comments  

# Mariana Dutu 2020-02-09 13:06
Buna ziua As vrea sa stiu ce doctori recomandati pentru aceasta afectiune care pot fi gasiti in Bucuresti
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh