Spironolactonă - prospect

Spironolacton? - prospect

Prezentare farmaceutică: Drajeuri conţinând spironolactonă micronizată 25 mg (cutie cu 20 şi 100 buc.).

Acţiune terapeutică: Diuretic antialdosteronic (prin antagonism competitiv), creşte eliminarea urinară a sării şi apei, scade eliminarea potasiului, ionilor de hidrogen şi amoniului; efectul, mai evident în condiţii de hiperaldosteronism, se instalează lent (după 2-4 zile de tratament) şi este relativ durabil (2-3 zile după oprirea medicaţiei).

Indicaţii: Stări edematoase cu hiperaldosteronism secundar, rezistente la alte diuretice, în ciroză, sindromul nefrotic, insuficienţa cardiacă (se asociază cu diuretice tiazidice sau furosemid); hipertensiune arterială cu hiperaldosteronism sau în situaţii care contraindică alte categorii de diuretice-tiazide, furosemid (la bolnavi cu diabet, hiperuricemie); hiperaldosteronism postoperator de exemplu atonie intestinală sau ileus paralitic; hiperaldosteronism primar, când nu este posibilă intervenţia chirurgicală; paralizie familială, miastenie gravă (ca medicaţie adjuvantă).

Mod de administrare: Ca diuretic, 1-2 drajeuri (25-50 mg) de 4 ori/zi, tratament de atac, apoi întreţinerea efectului cu 1/2-1 drajeu de 1-4 ori/zi (individualizat); pentru alte indicaţii 1-2 drajeuri de 2-4 ori/zi; la copii: 1,5-4 mg/kg corp pe zi. Dozarea se face sub controlul kaliemiei.

Reacţii adverse: Dezechilibre electrolitice: hiponatriemie (mai frecvent la cirotici), hiperkaliemie (mai ales în condiţii de insuficienţă renală); agravarea hiperazotemiei; uneori ginecomastie, modificări ale vocii, diminuarea potenţei sexuale, tulburări menstruale şi tensiunea sânilor; rareori erupţii cutanate, febră, diaree, cefalee, hipotensiune nedorită, oboseală, somnolenţă, ataxie, confuzie mintală.

Contraindicaţii: Anurie, insuficienţă renală acută, insuficienţă hepatică în stadiul terminal, boală Addison, hiperkaliemie, hiponatriemie, alergie la spironolactonă; prudenţă în insuficienţa renală cronică şi la cirotici; prudenţă sau se evită în timpul sarcinii şi alăptării, prudenţă la bătrâni. Nu se asociază cu triamteren sau amilorid (alte diuretice antialdosteronice) şi cu săruri de potasiu (risc crescut de hiperkaliemie); salicilaţii şi antiinflamatoriile nesteroidiene scad efectul spironolactonei; când se asociază cu alte diuretice şi cu antihipertensive se recomandă doze mai mici din acestea (potenţează efectul hipotensiv).

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii