Sperma - valoare nutrițională

De la rolul de fertilizare a ovulului, sperma a ajuns s? fie subiectul unor diete, creme ?i tratamente cosmetice, sub pretextul valorii nutritive ridicate a acesteia.

Sperma este alcătuită 60% din lichid seminal, 25% fluid prostatic, 10% spermatozoizi și 5% mucus. Prin urmare sperma conține doar un procent mic de spermatozoizi (dar numeric importanți – circa 280 milioane), restul fiind reprezentat de enzime, vitamina C, calciu, proteine, sodiu, zinc, avid citric și fructoză – toate aceastea formează plasma seminală, secretată de veziculele seminale, prostată și glandele bulbouretrale. O cantitate de 5 ml de spermă (media la o ejaculare) conține 20 kcal, 6 mg lipide, 11 mg carbohidrați, 3 mg colesterol și 150g proteine.

Plasma seminală constituie un mediu nutritiv și protector pentru spermii, în traiectul lor prin căile genitale masculine și apoi prin cele feminine. Constituenții plasmei seminale asigură spermei un pH alcalin, de 7.2-8, necesar pentru protecția spermatozoizilor care trebuie să facă față mediului acid vaginal. În momentul ejaculării, sperma are o viteză de 31 m/oră. După ejaculare, spermatozoizii supraviețuiesc 3 ore în mediul extern și până la 5 zile în interiorul femeii.

Glandă

% în compoziția spermei

constituenți care intră în compoziție spermei

testicule

10%

La o ejaculare se eliberează în medie circa 200-500 milioane spermatozoizi.

veziculele seminale

60%

Aminoacizi, acid citric, proteine, vitamina C, enzime, fructoză (sursa energetică a spermatozoizilor), prostaglandine

prostata

25%

Calciu, citrat, fosfor, profibrinolizină, zinc.

glande bulbouretrale Cowper

5%

Galactoză, mucus, acid sialic.

Valoarea nutrițională a spermei este comparabilă cu cea a unui ou de găină, care este deasemenea bogat în proteine și sărac în carbohidrați.

Comments  

# densitate vs. numar 2010-11-13 15:37
Valorile pe care le citați, 30-140 milioane, în literatura de specialitate fiind de 50-200 milioane/ml) reprezintă densitatea spermei (numărul de spermatozoizi/m l) și nu numărul total al spermatozoizilo r. Statistic, media densității este de circa 60 milioane/ml și la un simplu calcul veți constata că într-un ejaculat de 4-5 ml există între 240 și 300 milioane spermatozoizi. Așadar cei 280 milioane reprezintă numărul total de spermatozoizi din sperma unui ejaculat.
Densitatea este folosită ca un parametru de evaluare a calității spermei însă contează și volumul ejaculatului (normal între 2 și 5 ml, sub 1.5 = hipospermie, peste 5.5 = hiperspermie). Astfel, un ejaculat de 2 ml cu o densitate de 100 milioane/ml are aceeași putere fecundantă ca și un ejaculat de 5 ml cu o densitate de 40 milioane/ml.
Reply | Reply with quote | Quote
# Erica Radoi 2010-11-13 11:54
280 MILIOANE DE SPERMATOZOIZI?? ?????!!!!!!! VALORILE NORMALE SUNT INTRE 30 SI 140 MIL.DAR IN ZIUA DE AZI FOARTE ,FOARTE RAR VETI GASI VALOAREA DE 140MIL PE O SPERMOGRAMA.DEC I 280 E PRACTIC IMPOSIBIL.ASA CA DE CE AS MAI AVEA INCREDERE IN RESTUL ARTICOLULUI DACA DIN PRIMELE RANDURI AM VAZUT O ASEMENEA GRESEALA DE INFORMARE?
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh