Sindromul trofostatic

Sindromul trofostatic este o durere de spate joas? (lombosacralgie) cronic? care apare la femeile de peste 40-50 ani, for sale clinic care se afl? în perimenopauz? sau dup? menopauz?.

Cauza o reprezintă relaxarea musculaturii abdominale (ca urmare a excesului de țesut adipos și a eventualelor operații pe burtă), care antrenează accentuarea lordozei lombare (hiperlordoză lombară) și a cifozei toracice, cu suprasolicitarea articulațiilor și ligamentelor intervertebrale. Acestor tulburări de statică vertebrală li se adaugă și osteoporoza din post-menopauză, care contribuie la sindromul dureros.

Diagnosticul este în mare parte clinic. La examenul obiectiv se poate constata durere la palparea apofizelor spinoase ale coloanei vertebrale și contractura musculaturii paravertebrale. Durerea  de spate este de tip mecanic (artrozic, degenerativ): apare în legătură cu efortul și este ameliorată de repaus. Imagistica vertebrală (CT, IRM) poate fi necesară pentru diagnostic diferențial (ex. cu hernia de disc).

Tratmentul constă în măsuri privind stilul de viață (normalizarea greutății corporale, creșterea activității fizice, evitarea eforturilor fizice extreme), balneofizioterapie (BFT), medicație pentru osteoporoză, antiinflamatoare pentru controlul durerii (cu protecție gastrică), miorelaxante sau decontracturante musculare (midocalm).

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii