Simptomele răcelii și gripei

Răceala este o infectie acută a căilor respiratorii superioare (IACRS) cauzată de virusuri (rhinovirusuri, clinic adenovirusuri, online picornavirusuri, coronavirusuri, virusul sincitial respirator - VRS) cu transmitere respiratorie.

Gripa este o infectie cauzată de virusurile gripale si se manifestă predominant prin simptome generale (cefalee, mialgii, fatigabilitate, febră), la care se adaugă o simptomatologie respiratorie stearsă.

Prevenirea ambelor afectiuni se face prin evitarea contactului cu persoanele infectate, igiena riguroasă a mâinilor (nu neaparat cu săpunuri antibacteriene, pentru că acestea nu au efect pe virusuri; virusurile sunt distruse prin actiunea mecanică din timpul spălării) si întărirea imunitătii în sezonul rece (consumul de fructe si legume, suplimente vitaminice).

Răceală sau gripă?

Simptom

Răceală

Gripă

Febră

Uneori

Înaltă, 39-40 grade C, persistentă 48-72 ore

Tuse

umedă, productivă

uscată, seacă

Mialgii (dureri musculare)

absente

severe (senzatia de "corp bătut")

Congestie nazală

Frecventă

Absentă

Frison

Uneori

Frecvent

Oboseală

Rareori

Moderată sau severă

Strănut

Da

Nu

Debut

progresiv, în 1-2 zile

brusc, în 3-6 ore

Cefalee

Rar

Frecvent

Angină

Prezentă

Rar

Tratamentul este doar simptomatic. Se spune că atât răceala cât si gripa durează 7 zile cu tratament si 7 zile fără tratament. Se recomandă un aport crescut de lichide pentru a mentine hidratarea normală a organismului (febra antrenează transpiratii si pierdere de lichide), dropsuri pentru tuse sau pentru durerile de gât, decongestionante nazale (pseudoefedrină), antitusive (dextrometorfan, codeină), antiinflamatorii, antipiretice si analgezice (ibuprofen, paracetamol, aspirină; cu mentiunea că aspirina este contraindicată copiilor sub 5 ani datorită riscului de sindrom Reye).

Add comment


Security code
Refresh