Sexul oral creşte riscul de cancer de gât

Pl?cerea aduce uneori ?i riscuri – cancer de gât în cazul sexului oral. Persoanele care practic? sexul oral cu mai mul?i parteneri au un risc crescut de a dezvolta cancer lingual, cure stuff oral, faringian sau esofagian.

Cauza o reprezintă infecția persistentă cu HPV (papilomavirus uman), virus care este cunoscut pentru asocierea sa cu alte forme de cancer – cervical, penial și anal. În cancerele de gât, cea mai frecvent implicată tulpină este HPV 16, responsabilă de peste 3/4 din totalul cazurilor de malingități orofaringiene. Infecția persistentă cu tipul 16 de HPV crește riscul de a dezvolta cancer de gât de 32 ori. Nu toată lumea care prezintă infecție orofaringiană cu HPV va dezvolta cancer.

Studiile au arătat că schimbarea comportamentului sexual este un factor mult mai potent chiar decât tutunul şi alcoolul, în declanşarea malignităţii la nivel orofaringian. Pe lângă felație, sărutul franţuzesc cu un partener cu infecţie HPV forma orală poate constitui de asemenea o cale de transmitere a virusului.

Riscul de cancer oral asociat infecției HPV este crescut în cazul persoanelor cu peste 5 parteneri de sex oral și celor care își încep precoce viața sexuală.

Sexul oral trebuie privit și ca un rezervor de transmitere a infecției HPV, atât de la bărbați la femei cât și invers. Vaccinurile disponibile împotriva HPV nu protejează decât de infecția genitală, nu și de cea orală.

Referințe: Human Papillomaviruses in Head and Neck Carcinomas NEJM

Comments  

# kkkap 2014-10-11 19:07
sexul oral creste riscul de cancer orogaringian sexul anal nu este ,nici el indicat .. parerea mea sexul anal este contra naturii ....homo.. femeile care fac sex anal ar trebui sa stie mai multe despre aceasta practica ... dpdv medical ...
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh