Boala Lyme (borelioză) – semne, simptome, diagnostic, tratament, prevenire

Boala Lyme (borelioza) este o boal? infec?ioas? cauzat? de mu?c?tura de c?pu?? din genul Ixodes, viagra care inoculeaz? în organism o bacterie numit? Borrelia burgdorferi.

Nu toată lumea care este înțepată de căpușe va dezvolta boală Lyme. Căpușa devine purtătoare a bacteriei în momentul în care se hrănește cu sângele unui animal bolnav. La următoarea “masă”, căpușa va transmite mai departe spirocheta unui alt animal sau omului (acționând va vector de transmitere a bolii). În România, infecția cu Borrelia este mai frecventă în județele din nordul Moldovei, centrul Transilvaniei și cele din vestul țării. Cazurile de borelioză se înregistrează în special în sezonul cald (primăvara și vara), când are loc o intensificare a activităților umane în mediul înconjurător (lucru la câmp, picnic sau grătar la iarbă verde, drumeții și trasee montane). Căpușele sunt mici și sunt uneori greu de observat cu ochiul liber, astfel că momentul inoculării bacteriei poate fi dificil de reperat în timp dacă nu a existat o activitate în aer liber în ultima perioadă.

Iată care sunt principalele semne și simptome ale bolii Lyme (care este numită și boala cu 1000 fețe):

  • febră, frison
  • simptome gripale (astenie, dureri musculare, cefalee) într-o perioadă atipică (primăvara-vara)
  • rash la locul înțepăturii (eritem migrator), care evoluează de la un mic punct roșu la o zonă rotundă cu diametru de peste 5 cm; pe măsura exapansiunii, tegumentele din centrul eritemului își pot recăpăta colorația normală, dând aspect de „ochi de bou” sau „semn de tras la țintă”
  • adenopatii
  • prurit generalizat (pe toată suprafața corpului)
  • inflamația articulațiilor (artrită migratorie)
  • redoare de ceafă și alte semne de meningită
  • paralizie facială, parestezii (furnicături, amorțeli) ale membrelor
  • semne de encefalită (tulburări de comportament, confuzie), cardită (tulburări de ritm cardiac, palpitații)

Tratamentul constă în scoaterea căpușei (video) și administrarea de antibiotice (cefalosporine, doxiciclină, amoxicilină+clavulanat) timp de 2-4 săptămâni, la recomandarea medicului infecționist.

Pentru prevenirea bolii Lyme se recomandă evitarea zonelor în care trăiesc căpușele (tufișuri, păduri, iarbă înaltă), folosirea de sprayuri anti-insecte (repelente ce conțin dietiltoluamidă), controlarea animalului de casă de căpușe, îngrijirea spațiilor adiacente casei (grădină, peluză), purtarea de încălțăminte înaltă în drumeții, autoexaminarea pentru prezența de căpușe după excursii, picnicuri la iarbă verde sau ieșiri în natură. Atunci când ieșiți la picnic sau în parc se recomandă să purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, pentru a putea sesiza, prin contrast, căpușele.

Add comment


Security code
Refresh