PSA – antigenul specific prostatic

Prostata este o gland? exocrin? ce apar?ine aparatului genital masculin, rx cialis cu structur? mixt? (glandular? – acini prostatici, buy viagra ?i stromal? – fibre musculare) ?i al c?rei principal rol este secre?ia de lichid prostatic (cu pH u?or acid 6.5, bogat în enzime proteolitice care descompun semenogelina ?i ajut? la lichefierea ejaculatului).

Patologia prostatei este reprezentată de litiaza prostatică, adenomul de prostată (frecvent la bărbații pete 50 ani), cancerul de prostată și infecțiile prostatice (prostatite, care apar mai ales la bărbații tineri). PSA este o glicoproteină de 33KDa produsă în celulele acinare și celulele epiteliale ductale prostatice și este folosit ca marker tumoral în depistarea precoce a cancerului de prostată. După sinteza în prostată, antigenul este secretat în sistemul ductal în concentrații mari, de unde difuzează în sânge doar în cantități mici. În cazul în care apar modificări microscopice în arhitectura prostatei (adenom de prostată, cancer de prostată, prostatită acută), PSA difuzează la nivelul stromei și de aici în circulația sistemică în concentrații mai mari. Antigenul specific prostatic intră în trepiedul de screening al adenomului de prostată, alături de tușeul rectal și ecografia endorectală. PSA prezintă specificitate de organ, dar nu și de boală (el putând crește și în prostatite, adenoame de prostată sau după ejaculare recentă).

Cancerul de prostată este cel de-al treilea cel mai frecvent tip de cancer la sexul masculin, după cancerul pulmonar și cel colorectal. El reprezintă circa 15% din totalul cancerelor la bărbați și este responsabil de circa 10% din numărul de decese prin cancer la acest sex. Depistarea precoce prin screening a cancerului de prostată este deosebit de importantă, dat fiind faptul că boala este asimptomatică/paucisimptomatică perioade lungi de timp, iar rata de curabilitate poate ajunge până la 90% în stadiile inițiale. Din păcate, deoarece cancerul prostatic se dezvoltă mai ales din porțiunea periferică a prostatei simptomatologia urinară apare tardiv, în stadii avansate de boală, când șansele unui tratament cu viză curativă sunt reduse (spre deosebire de adenomul de prostată, care se dezvoltă din porțiunea centrală a glandei și care se manifestă clinic din stadii precoce, deoarece cauzează sindrom obstructiv subvezical). Screeningul pentru cancerul de prostată este simplu de efectuat – presupune recoltarea unei probe de sânge pentru dozarea PSA și efectuarea unui tușeu rectal; ulterior, dacă există modificări la aceste două probe, simptomatologie sugestivă sau alți factori de risc (ex. antecedente heredocolaterale), se recomandă și efectuarea unei ecografii endorectale. Screeningul este recomandat tuturor bărbaților peste 50 ani, chiar mai devreme la cei cu risc mare de a dezvolta cancer prostatic. Cercetările recente nu mai susțin screeningul cancerului de prostată prin PSA, care este considerat a avea sensibilitate și specificitate scăzute.

PSA – Antigenul specific prostatic

Antigenul specific prostatic circulă în sânge sub 2 forme: liberă (10-40%) și complexată cu inhibitori de proteaze: PSA-ACT, alfa1-antichimiotripsina (60-90%), PSA-alfa2 macroglobulina (<0.1%). Niveluri crescute ale PSA se întâlnesc în cancerul prostatic, hipertrofia benignă de prostată (HBP, adenom de prostată), inflamații sau infecții ale țesuturilor genito-urinare adiacente, retenție de urină, după tușeu rectal, masaj prostatic, ecografie endorectală sau orice altă procedură medicală care implică stimularea prostatei (cistoscopie). Pe lângă screeningul cancerului de prostată, PSA este folosit și în evaluarea eficacității terapiei: după prostatectomie radicală, nivelul antigenului trebuie să fie 0; dacă valorile sunt detectabile trebuie avută în vedere prezența metastazelor sau dezvoltarea unei recidive locale.

Valorile normale ale PSA sunt între 0-4 ng/ml, cu variații în funcție de vârstă: între 40 și 49 ani sub 2.5 ng/ml, între 50 și 59 ani sub 3.5 ng/ml, între 60 și 69 ani sub 4.5 ng/ml, iar între 70 și 79 ani sub 6.5 ng/ml. Valorile între 4 și 10 ng/ml impun repetarea dozării sau uneori chiar biopsie prostatică (ele având o valoare predictivă pozitivă de doar 20-30%). Valorile peste 10 ng/ml (valoare predictivă pozitivă 50-80%) sunt sugestive pentru adenocarcinom de prostată (trebuie avut în vedere că și adenoamele prostatice mari pot da creșteri semnificative ale PSA, nivelul antigenului crescând cu 0.3 ng/ml pentru fiecare gram de țesut prostatic).

Free PSA este fracțiunea liberă, necomplexată a PSA. Raportul free PSA/PSA total este folosit pentru diagnosticul diferențial între o patologie prostatică benignă și una malignă: dacă free PSA este sub 19% din PSA total, avem suspiciune de cancer prostatic, iar dacă raportul este peste 19%, cel mai probabil este vorba despre un adenom de prostată. Raportul free PSA/PSA total reduce numărul de biopsii prostatice inutile (în special pentru valori cuprinse între 4 și 10 ng/ml) și crește numărul de cancere depistate cu PSA normal. Un raport peste 19% are o sensibilitate de 82% pentru HBP, iar peste 23% o sensibilitate de 90%.

Tipul testului

Sangvin

Interacțiuni

Proba de sânge pentru dozarea PSA trebuie întotdeauna recoltată dimineața (deoarece există variații diurne) înainte de biopsie, intervenții chirurgicale pe prostată (ex. prostatectomie), ecografie endorectală sau tușeu rectal și la distanță de o infecție prostatică sau de ultima ejaculare. Medicația anti-androgenică (inhibitorii de 5 alfa-reductază) pot genera valori fals-scăzute ale PSA.

Valori normale

Uzual, 0-4 ng/ml.

Screeningul prin PSA

Recent au apărut dovezi că screeningul prin PSA nu este atât de util, motiv pentru care atât europenii cât și americanii au renunțat la el în ghiduri.

Comments  

# Constantin 2017-11-20 16:52
va rog sa-mi spuneti si mie daca am probleme cu un psa=1,07ng/dl si un free psa=0,14ng/dl,v a multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# Constantin 2017-11-20 16:48
buna ziua,va rog sa-mi spuneti si mie daca am probleme cu PSA=1,07ng/dl si FREE PSA=0,14ng/dl,v a multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# lucian 2017-11-16 21:34
:sad: :sad: buna ziua va deranjez cu o intrebare care tot ma ingrijoreaza. am facut recent analiza PSA si mia rezultat 0,861 e normala? am uitat sa mentionez ca am 38 ani.. va multumesc anticipat.
Reply | Reply with quote | Quote
# dragomir neculai 2017-07-17 11:36
am un psa de7,56 la 82 de ani,apare ca prostatita?
Reply | Reply with quote | Quote
# negrea vasile 2017-05-14 13:06
buna ziua.din 2016,la un laborator,am fost intrebat daca sa mi se faca si analiza PSA(nestiind ce reprezinta).Spe cific varsta e de 69 ani.rezultat=11 ,2.La recomand.medicu lui am repetat dupa 3 luni rezultat total14,77,iar liber14,28.Dupa alte 2 luni rezultat 14,1.Intre timp am baut zilnic sucuri de legume(sfecla rosie,telina,mo rcov,patrunjel, plus o lamiie).In2017 analiza psa=11,4.Medicu l respectiv,mi-a recomandat un antibiotic slab,iar dupa o luna sa ma prezint cu rezultatul.PSA TOTAL 8,80,IAR LIBER 0,786.Recent am repetat din nou:PSA=14,1iar liber 1,224.ROG DATI-MI UN SFAT.Specific ca tuseu rectal si ecografie,nu prezint simptome de malignicitate.I NCA ODATA MULTUMIRI.
Reply | Reply with quote | Quote
# PUIU 2017-02-13 11:27
Buna ziua,
Am urmatoarele rezultate analize PSA:
03.06.2016 39,3;
21.11.2016 69,4;
Dupa tratament cu Levofloxacina actavis si Fokusin 40 de zile am repetat analizele iar rezultatul este:
09.02.2017 86,6

Dupa acest tratament, vreau sa mentionez ca noaptea nu mai urinez chiar daca seara inainte de culcare beau 1/2 litri ceai decat uneori - rar. Nu am jena la urinat si vezica se goleste total.
Daca sunteti amabil, as dori o interpretare a situatiei.

De asemeni, ce inseamna 85,6 dat fiind ca la unitate de masura scrie limita: 0.27-4.8 / ng/ml

Multumesc anticipat. PUIU
Reply | Reply with quote | Quote
# niculin 2016-11-09 16:46
Buna ziua .Am facut analiza la Synevo si am primit urmatoarele rezultate : Free PSA 16.23% , PSA (antigen specific prostatic) 3.85 , Free PSA 0.625 .Am 62 de ani si din mai 2016 fac tratament cu AVODART si TAMSOL.Ce parere aveti ?
Reply | Reply with quote | Quote
# liviu 2016-10-26 15:04
Buna ziua!Am 58 de ani! In luna iunie a.c. am facut un control de rutina al prostatei. Valorile-prosta omogena, 3,4cm/4,1cm/5cm . Timp de 3 luni medicul mi-a spus sa iau Prostamol UNO. Urinez noapte de 1-2 ori nu am jena la urinat. Nu am alte probleme.Am facut analiza PSA, avand valoarea de 7,69ng/l. Urmez tratament o luna cu TAMASOL-1/zi,LE VALOX-500mg-2 la 12 ore si TADOR 1/zi. Continui Prostamol uno si ceaiuri PLAFAR pentru prostatita! Dupa o luna repet analiza PSA! Trebuie sa-mi fac probleme?E nevoie sa fac si FREE PSA? Multumesc!
Reply | Reply with quote | Quote
# Ardelean Ion 2016-04-14 18:13
Buna ziua,tatal meu a facut analiza psa
rezultate
psa total=6,220
psa liber=0,517
raportul intre cele doua fiind 0,08

puteti sa ne ajutati cu o interpretare a acestor analize?
multumim anticipat
Reply | Reply with quote | Quote
# Covalciuc Valeriu 2017-07-10 14:26
:eek:
Reply | Reply with quote | Quote
# Gheorghe Zamfir 2016-03-24 16:56
Dragii mei am varsta de 69ani si 9luni-am facut analiza PSA
pe data de 22 martie 2016 si rezultatul este de 1,34ng/ml.
Rog pe specialisti sa ma lamureasca ce mai trebuie facut.
Va multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote
# Branovuci Anisiara 2015-12-17 20:25
Buna seara
Va rog sa spuneti daca PSa-0.974 si Free PSA-16.74
Reply | Reply with quote | Quote
# Dumitru Gheorghe 2013-04-12 11:42
Buna ziua!
am 63 ani; in aprilie 2010 am facut o ecografie abdominala si iata rezultatele la prostata:
- relativ omogena; diam. antero - posterior 3,4 cm; diam. transversal 4,2 cm; diam. craniocaudal 3,6 cm.
Aprilie 2013, alta ecografie, cu urmatoarele dimensiuni:
- omogena; d. antero-posterio r 3,9 cm; d. transversal 4,5 cm; diam. craniocaudal 4,3 cm.
Aprilie 2013, analiza PSA:
- PSA(marker prostatic) test rapid:
- rezultat: slab pozitiv;
- V.b.r. minim negativ;
- PSA, CHEMI-cnt, IMMULITE 2000: 8,11 ng/mL.
Noaptea urinez de 5 - 6 ori, iar ziua de mai multe ori.
Va rog foarte mult sa comentati si pentru mine.
Va multumesc foarte mult! sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2013-04-13 04:51
Prostata este usor marita, iar PSA total crescut. Mergeti la un consult urologic pentru investigatii suplimentare si tratament!
Reply | Reply with quote | Quote
# Dumitru Gheorghe 2015-12-21 18:16
Buna seara! recent am repetat ecografia si analize;
iata rezultatele: 4,2cm/5cm/4,7cm ; prostata
Free PSA 1,34 ng/ml;
PSA 7,36 ng/ml.
Am peste 65 ani. Ce complicatii ar fi si ce ma sfatuiti sa fac.Un an nou fericit!
Reply | Reply with quote | Quote
# CALU NICU 2013-01-25 13:43
BUNA SEARA !
Am probleme cu prostata de cca 2 ani de zile (peste 3 urinari noaptea, cu proble me de golire a vezicii doar la la 2-lea jet sunt in tratament cu OMNICTOCAS pentru prostata marita (acum 2 ani = 33 cmc acum 24 dec.2012 = 45 cmc) si traiesc sub amenintarea unui cancer de prostata devenind ca obisnuita client al laboratorului de analize. In iulie 2012 am avut PSA 4,37, Free PSA 19,1, in august 2012 am avut PSA 3,63 si Free PSA 19,42 iar dupa ce in 21 decembrie 2012 am avut valori cu putin peste cele normale urmate de o suferinta de cca o saptamana cu urinari dureroase la fiecare 20-25 min, febra 38,5, frisoane - la analiza efectuata astazi am avut 4,85 Psa si 15 Free Psa! Va rog frumos comentati!
Reply | Reply with quote | Quote
# Terzian Sergiu 2012-08-04 10:35
Buna ziua,
Dintr-o criza de colecist am decis sa fac un echo unde spre surpriza mea mi s-a spus ca am un adenom de prostata de cca 1,8cm. Evident ca am facut un test PSA si surpriza a fost si mai mare: 4,4ng/mL!!!
Sunt speriat si nu stiu ce sa fac.Ma gandesc sa repet analizele poate nu au fost cocnludente. Am inteles ca e bine ca acest test sa se faca dupa o perioada de cateva zile bune dupa vreun act sexual. E drept ca de ceva vreme am sesizat unele simptome care ma duceau cu gandul la prostata, dar nu ma asteptam la varsta mea de 44 ani.
Mai trebuie alte analize mai detaliate? Pot incepe un tratament medicamentos preventiv? Ce alte investigatii mai trebuie facute?
Va multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-08-04 12:04
Buna ziua,
Pentru prostata se calculeaza ecografic 3 dimensiuni (lungime, latime, grosime) si volumul, nu stiu la ce se refera cei 18mm.
Privitor la valoarea PSA: intr-adevar poate fi crescuta in cazul unei ejaculari recente, motiv pentru care ar fi bine sa o repetati dupa o perioada de repaus sexual. Daca rezultatul este tot crescut ar fi bine sa faceti o ecografie endorectala si ramane ulterior de stabilit oportunitatea altor investigatii. Ar fi bine sa mergeti la un urolog pentru a vedea daca simptomele urinare necesita tratament. Sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote
# Costin 2012-07-30 15:54
Buna ziua!
Am 54 de ani. Am facut testul PSA. Nu am incontinenta la urinat, presiunea este buna, nu am dureri in zona prostatica, nu am mictiuni in tmpul noptii. Am avut o operatie de 2 chisturi epididimare in scrot acum 4 ani, iar acum au iesit, la ecografie, 2 chisturi de 0,8/0,5 cm. Prostata nu a iesit inflamata, insa rezultatele PSA au fost urmatoarele: "Free PSA"=0,550 si PSA (Ag specific prostatic)=1,19 1.
Mi s-au prescris :TAVANIC, XATRAL (timp de o luna) si Vitamina E (3 luni).
Cum apreciati acestea?
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-07-31 14:36
La prostata pare sa fie totul ok, nu ati mentionat daca prostata este de volum normal ecografic si daca e ok la tuseu rectal. Chistele epididimare nu necesita tratament daca nu dor si nu se maresc. Sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote
# ADRIAN 2012-06-11 14:45
buna ziua
am 45 de ani ,am facut testu PSA in urma simptomelor de urinat cu jet fr slab dureri in zona prostatica,rezu ltatul=0.88 ng/ml,creatina= 1.00 mg/dL.Cum a apreciati?
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-06-12 11:30
Valoarea PSA este normala, lafel si creatinina. Ar trebui sa mai faceti o ecografie abdominala sa va masoare dimensiunile prostatei si daca este marita sa mergeti la un urolog sa va prescrie un tratament care sa va amelioreze urinatul. Sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote
# Gheorghe Marin 2012-05-31 11:55
Buna ziua,
Am 61 de ani (n. 18.02.1951). Am facut un test PSA -ser pe data de 29.05.2012, rezultat = 2.04 ng/ml. Aceasta analiza, precum si altele (ex: transaminaze, glicemie, colesterol) le fac cel putin o data pe an. Rezultatele la celelalte analize sunt: TGO =70 U/L; TGP = 48 U/L; glicemie = 106 mg/dl; colesterol = 211 mg/dl.
Cum apreciati?.
Va multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-05-31 15:34
PSA-ul este normal, daca aveti totusi simptome urinare (jet mai slab la urinat, peste 1-2 mictiuni in timpul noptii) ar fi bine sa mergeti si la un consult urologic unde vi se va face si un tuseu rectal.
Privitor la analizele de biochimie, aveti o citoliza hepatica usoara (analizele la ficat sunt putin crescute) - ar fi important de vazut daca transaminazele erau si inainte marite si ar trebui mers la un gastroenterolog pentru a evalua cauza acestor analize modificate - medicamente hepatotoxice, consum de alcool, hepatita virala, steatoza hepatica?
Reply | Reply with quote | Quote
# MUNTEAN Ioan Ovidiu 2011-12-07 18:25
Buna seara,
Acum 3 zile am cerut analiza PSA la laboratorul Synevo din Cluj si am primit un buletin de analiza cu rezultatul de 29 ng/ml.
Astazi am efectuat din nou analiza PSA care a avut ca rezultat 44,89 ng/ml.
La cerere, mi s-a facut si PSA liber care aeste de 2,215 la Bioclininica din Deva.
Sunt nascut la 20 mai 1947.
Cum comentati rezultatele?
Va multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2011-12-08 04:09
Buna ziua,
Nu ati mentionat care a fost motivul pentru care ati facut analiza (aveti probleme la urinat?).
PSA-ul este crescut si raportul PSA liber/PSA total cam scazut.
Mergeti la un consult urologic unde vi se va efectua o ecografie prostatica (pe cale endorectala) si eventual vi se va recomanda o biopsie.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii