Pioglitazona (Actos), suspendată în Europa

Dup? retragerea rosiglitazonei (Avandia), help pia?a tiazolidindionelor a r?mas doar cu pioglitazona, pharm situa?ie în care Takeda Pharmaceuticals a început o promovare energic? a antidiabeticului Actos.

Între timp, mai multe publicații de specialitate au susținut întoarcerea la metformin, ca medicament de primă alegere în tratamentul diabetului zaharat.

Se pare că nici viitorul pioglitazonei nu este atât de sigur, întrucât în Franța și Germania vânzarea sa a fost suspendată după ce un studiu a arătat un risc crescut de cancer de vezică urinară (via cardiobrief).

Pioglitazona are și un risc cunoscut de insuficiență cardiacă și actualmente se află în vizorul FDA privitor la o potențială creștere a riscului de cancer de vezică urinară. După luarea la cunoștință a deciziei franceze, EMA (Europea Medicines Agency) a anunțat că va formula o recomandare cu privire la pioglitazonă la întâlnirea CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) din 20-23 iunie 2011.

Update

EMA a amânat formularea unei decizii până în iulie 2011.

23 iulie 2011 - EMA confirmă că există o creștere ușoară a riscului de cancer de vezică urinară asociată pioglitazonei, dar păstrează medicamentul ca o opțiune validă de tratament pentru pacienții diabetici.

octombrie 2011 - EMA recomandă împotriva administrării pioglitazonei la pacienții cu istoric sau factori de risc pentru cancer de vezică urinară, precum și la cei cu hematurie macroscopică neinvestigată.

4 iunie 2012 - un nou studiu publicat în BMJ arată că pioglitazona este asociată cu un risc crescut de cancer de vezică urinară la pacienții diabetici.

Add comment


Security code
Refresh