Mastectomie pentru cancerul de sân în stadiu precoce?

Multe femei diagnosticate cu cancer mamar aleg mastectomia ca op?iune de tratament, levitra gândindu-se c? îndep?rtarea complet? a sânului le asigur? cele mai bune ?anse.

Un studiu care a inclus 112.154 femei derulat la Universitatea Duke și publicat în jurnalul Cancer a arătat însă că pacientele peste 50 ani diagnosticate cu cancer mamar (stadiu I sau II) cărora li s-a îndepărat doar nodulul canceros (tumorectomie) au avut cu 19% mai multe șanse de supraviețuire decât cele cărora li s-a efectuat mastectomie. Tratamentul chirurgical conservator a fost dublat de 5-6 săptămâni de radioterapie adjuvantă (postoperatorie).

Studiul a mai arătat că femeile care au ales să-și păstreze sânul și să scoată doar nodulul malign au avut și o probabilitate cu 20% mai mică de deces din alte cauze, precum boli cardiovasculare.

Așadar, chirurgia limitată urmată de radioterapie este mai eficientă decât chirurgia radicală în cancerul de sân în stadii precoce. Similar, nici limfadenectomia axilară nu aduce beneficii suplimentare în cancerul de sân incipient, comparativ cu excizia doar a ganglionului santinelă.

Comments  

# Ramona 2013-02-15 12:40
e bine de stiut, sa speram ca e o solutie buna. eu am devenit foarte ingrijorata in ultima vreme, mai ales ca de curand am crezut ca am cancer. asa ca m-am dus la control la Donna Medical Center la dna dr Claudia Teodorescu si am aflat ca de fapt era un abces. am facut tratament si acum sunt ok, slava Domnului. sper ca tot mai multe femei sa mearga la control si sa nu ajunga in situatia de a decide daca sa-si faca mastectomie sau nu.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh