Imagistica, făcuta cu cap. Ghid pentru recomandarea rațională a investigațiilor imagistice

Serviciile de Radiologie-Imagistic? sunt din ce în ce mai aglomerate ca urmare a cre?terii num?rului de explor?ri imagistice efectuate de pacien?i.

Deși iradierea la o singură investigație imagistică este destul de mică, dozele acumulate de radiații pot deveni la un moment dat periculoase pentru sănătate: astfel, 100 mSv de radiații medicale pot crește riscul de cancer cu 1%, potrivit unui articol publicat în Wall Street Journal.

În acest context, atunci când urmează să recomandăm o investigație imagistică, trebuie să ne punem întrebarea: este această examinare imagistică următorul cel mai potrivit pas în diagnosticul pacientului? Avem o alternativă mai puțin iradiantă care să ne aducă aceleași informații? Atunci când clinicianul este în dubiu, medicul specialist radiolog este cel care poate face recomandarea cea mai corectă.

Răspunsul vine și de la American College of Radiology, care a publicat criterii privind recomandarea rațională a explorărilor imagistice, pentru patologia digestivă, cardiacă, neurologică, mamară, toracică, urologică și ginecologică. Ghidurile care asistă medicii în alegerea celei mai potrivite metode imagistice de diagnostic sau tratament pot fi accesate aici.

Add comment


Security code
Refresh