Gamma knife

Gamma knife este o metod? non-invaziv? de tratament a tumorilor într-o singur? zi, viagra site fiind folosit? în neurochirurgie.

Această tehnică de radiochirurgie stereotaxică presupune administrarea țintită a unei doze mari de radiații la nivelul formațiunii tumorale, pentru a limita lezarea țesutului sănătos; procedura este asistată de calculator și iradiază cu precizie mare volumul de țesut tumoral delimitat, fără a afecta celulele sănătoase adiacente. Principiul radiochirurgiei gamma constă în concentrarea a 201 fascicule de radiații gamma de intensitate înaltă la nivelul tumorii; fiecare fascicul în parte are o energie slabă (ceea ce permite ca traversarea țesutului sănătos să nu ducă la lezarea acestuia), însă focalizarea acestora într-un punct duce la sumarea radiațiilor și la obținerea unui efect radioterapeutic potent. Spre deosebire de radioterapia clasică, care iradiază în mod egal țesutul sănătos cu cel tumoral, radiochirurgia stereotaxică utilizează fascicule externe multiple ce converg la nivelul leziunii și realizează o iradiere concentrată a structurii țintite, cu iradiere minimă a parenchimului înconjurător.

„Bisturiul” cu radiații Gamma Knife (Elekta) a fost inventat la Institutul Karolinska în 1967 de către Lars Leksell (neurochirurg suedez) și Börje Larsson (radiobiolog la Universitatea Uppsala). Gamma Knife conține 201 surse de Cobalt-60 de aproximativ 30 Curie, care sunt amplasate circular într-un dispozitiv puternic ecranat (care absoarbe radiația radioactivă). Instrumentul de radiochirurgie emite radiații gamma într-un punct țintit din creierul pacientului, unde este localizată leziunea; pacientul poartă o cască specială de plumb care este fixată chirurgical de craniu pentru ca formațiunea tumorală să rămână fixă în timpul iradierii. Pe scurt, procedura constă în administrarea, într-o singură ședință, a unei doze ablative de radiații țintite la nivelul leziunii. Gamma-knife are o acuratețe submilimetrică (0.1 mm).

Tratamentul radiochirurgical cu Gamma Knife poate fi aplicat în cazul leziunilor intracraniene mici (sub 3-4 cm), care sunt situate profund în creier și sunt dificil de abordat prin chirurgie clasică:

 • tumori intracraniene benigne sau maligne (primare sau metastatice) – schwanoame (neurinom de acustic), meningioame, astrocitoame, tumori hipofizare, pinealoame, craniofaringioame, cordoame, ependimoame, meduloblastoame, glioblastoame, metastaze
 • anomalii vasculare – malformații arteriovenoase (MAV), angioame cavernoase
 • tulburări funcționale – nevralgia de trigemen, tulburare obsesiv-compulsivă
 • boala Parkinson
 • tremor esențial
 • anumite tipuri de epilepsie, cefaleea cluster

Procedura în sine durează 30-120 minute (60 minute în medie) și nu este dureroasă; este important ca pe durata iradierii pacientul să stea nemișcat. Indicația de radiochirurgie gamma este stabilită de medicul neurochirurg și radiooncolog pe baza examinării clinice și paraclinice (imagistice – CT, IRM, angiografie). Tratamentul cu Gamma-Knife se poate face cu internare de zi (externarea se poate face în aceeași zi sau ziua următoare). Rezultatul este mișcorarea volumului sau chiar dispariția completă a leziunii (tumoră, malformație vasculară). Riscurile procedurii sunt foarte mici, iar complicațiile sunt legate de boala care este tratată. Comparativ cu chirurgia clasică, radiochirurgia gamma nu prezintă risc de hemoragie, infecție sau legat de anestezia generală (montarea cadrului stereotaxic se face sub anestezie locală). Procedura nu lasă cicatrici și  nu este sângerândă; până în 2007, la circa 400.000 pacienți tratați prin radiochirurgie gamma, mortalitatea procedurii a fost zero (Prog Neurol Surg. 2007;20:388-91). În plus, costul unei proceduri de tratament cu Gamma Knife este cu 25-30% mai mic decât al unei proceduri de neurochirurie clasică.

Un alt instrument de radiochirurgie este Cyber Knife (Accuray), un sistem robotic care poate fi utilizat pentru tratamentul cancerului, indiferent de localizare. Sistemul inventat de John R. Adler (profesor de neurochirurgie și radiooncologie la Universitatea Stanford), Peter și Russell Schonberg (Schonberg Research Corporation) constă într-un accelerator liniar de particulare și un braț robotic care direcționează radiația în orice zonă a corpului.


Ultimele comentarii

 • Buna Ai sarcina toxica. Si eu am vomitat toata sarcina iar bebe s-a nascut mi ...

  Citește mai mult...

   
 • Buna ziua! As dorii sa ma ajutati si pe mine in legatura cu micul meu roman!Sunt ...

  Citește mai mult...

   
 • Buna seara, as dori sa stiu daca exista riscul ca si eu sa ma fi infectat cu H ...

  Citește mai mult...

Comentarii  

# superstar 26-04-2016 16:03
BUNA ZIUA ,AM O INTREBARE CAT COSTA O SEDINTA DE GAMMA KNIFE,SI CU TRIMITERE??
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# babi 22-08-2015 19:19
la mine s-a diagnosticat adenom hipofizar si mi sa recomandat terapia gamma knyfe
intrebare dupa terapia asta nu poate fii intampla ca tumoara se micsoreaza si dupa un timp poate creste inapoi si mai mare??
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# popescu dumitra 24-06-2015 18:09
Am fost diagnosticata cu un Glomus timpanicus jugular, dimensiuni 7mm/4mm Se paote aplica aceasta metoda si pe tumorile glomice?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# A.Pop 05-03-2015 18:36
Sotul meu a fost operat pe 11.08.2014 de meningiom precoronar frontal stang ,iar pe data de 25.02.2015 am mers la al 3-lea control rezultatul RMN-ului la concluzii scrie:modificar i postoperatorii frontale stangi:volet osos,cavitate porencefalica,e dem si glioza postoperatorie; anomalie de semnal cu aspect de formatie expansiva in interiorul cavitatii porencefalice,c u baza de implantare pe tablia interna,intens captanta postcontrast-re cidiva tumorala versus rest tumoral;atrofie corticala.La Iasi ni s-a recomandat radioterapie,ia r la spitalul Monza sa stam 3 luni,sa faca iar RMN,sa-l transmitem si sa ne spuna ce sa facem.Nu stiu cum este mai bine,pe acest sait vorbindu-se de gama knife.Oare cum e bine sa procedez.Sotul meu se simte perfect.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# Claudia 03-02-2014 10:34
Sotul meu a fost operat pe data de 31 decembrie de tumora cerebrala temporo occipitala stanga.Starea lui e buna. Mai are tulburari de comportament, de multe ori e ca un copil. Diagnosticul m-a daramat: GLIOBLASTOM. Urmeaza sa obtin trimitere catre Radioterapie Galati. Noi locuim la Focsani. M-ar interesa daca am putea sa folosim si tratamentul cu Gamma knife pentru restul de tumora. Mi-e greu sa accept ideia de a-l pierde. Are 45 de ani si avem 3 copii. Cea mica nu a implinit 2 ani. Ajuta-ne Doamne!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# morarumarianavalerica 07-11-2013 14:17
buna ziua sint operata de meningiom sant ollfactiv frontal dr in urma cu 2 ani,am mers anual la rmn,in primul an dupa interventie mi s-a desoperit un microadenom de hipofiza 0,4 cm si un meningiom de 0,5cm,in anul 2012 a stagnat si acum surpriza a aparut un nou meningiom la nivelul celulelor etmoidale postero-lateral dr adiacent cavitatii postoperatorii cu dim de 1,5/0,7cm, parerile sint impartite pe rezultat imi scrie recidiva dar fiind asistenta med ne-am uitat pe cd din 2012 si exista, dar nimeni nu la vz pt ca s-a studiat cd,deci am aj la concluzia ca e rest tumora.medicul neurochrirurg ma indrumat sa cer o parere despre gama-knife,daca se poate face daca este necesar si daca da pina la citi cm puteti interveni?daca nu cresc si stagneaza se le pot tine sub control,multume sc cu respect
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# singheorghe dumitru 13-05-2013 02:50
Sufar de nevralgie de trigemeni (stg. maxilar superior). Ce tratament imi recomandati? si unde sa ma adresez.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# cumpatapetru 22-03-2013 13:59
pentru ca exista multe semne de intrebare, doresc sa dau un raspuns. sunt adela si sunt o persoana care am facut interventia cu raze gama knife. despre rezultat sunt sigura ca va fi unul f bun. am facut aceasta interventie pe 19 martie si dupa 6 luni trebuie sa merg la control. darde fapt vreau sa va spun ca am vazut multe persoane care erau la control dupa 1 an, doi ani chiar si 5 ani era o batrina de 75 de ani cu rezultate f. bune. aceasta interventie e usor invaziva si nu se poate compara cu o operatie clasica.in ziua care am facut-o am si plecat acasa. a doua zi eram la munca. toate acele persoane cu rezultate de exceptie au avut tumori benigne. eu am avut un menginom. oficial interventia este gratuita. eu va doresc multa sanatate la toti cei interesati.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# morarumarianavalerica 07-11-2013 14:22
cum as putea sa i-au legatura cu tine?eventula pe fb sa vb pe mes
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# ioana 15-02-2013 08:56
Buna ziua,
As vrea va rog sa stiu daca exista efecte secundare ce apar in urma tratamentului cu gamma knife?Daca sunt, care ar fi ele si care este perioada in care isi fac simtita prezenta?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# Aleny 22-05-2014 14:52
Da Ioana. Exista si efecte secundare despre care,dupa cate am observat,nu se discuta. Eu am fost tratata cu Gamma Knife de doua ori. Efectele au aparut dupa aproximativ doi ani. Aceste radiatii distrug partial,tempora r sau definitiv nervii tesutului si a osului, in special in zonele tratate si cele apropiate zonelor tratate cu aceste raze. Aceste paralizii ale nervilor produc dureri, uneori foarte mari,continue si pe perioada lunga de timp.Eu ma confrunt in prezent cu efectele acestui tratament.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# laura 02-08-2012 14:12
buna ziua.mama mea a fost operta cu laser ul pt un adenom hipofizar fiind diagnosticata cu acromegalie.in urma interventiei a ramas cu 2 reziduuri pt care in toamna este programata pt radioterapie gamma knife.spuneti-m i,va rog, exista riscul sa ii pice parul sau interventia in sine sa necesite acest lucru??multumes c mult..restul informatiilor le avem,asta era singura intrebare
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# DANY 27-04-2012 07:38
Buna ziua
Avem o dilema,ni s-a recomadat de neurochirurg pt.o malformatie arteriovenoasa sa facem tratament radiochirurgica l.Avem programare pt.tratament saptamana viitoare si se face cu gamma-knife.Pri ntre alte informatii am aflat ca exista si un alt aparat pt acest tip de tratament care se numeste Ciberknife. Intrebarea e: cu care din cele 2 aparate e mai recomandat pt.o malformatie arteriovenoasa cerebela sa facem tratamentul?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# dany 20-04-2012 13:58
Buna ziua
Va rugam sa ne spuneti ,In cazul unei malformatii arteriovenoase de 10mm*15mm*18mm in zona tercio-mediu din corpul calos al capului, se poate tratata doar cu gamma knife fara a face o pre embolizare?
Si care e diferenta intre tratamentul radiochirurgica l cu gamma-Knife si del de Lineal(Linac)?
Multumesc anticipat si multa sanatate sa aveti!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# admin 21-04-2012 09:36
Gamma-knife foloseste radiatii gamma, pe cand acceleratoarele liniare (Linac) raze X. Despre alternativele de tratament cel mai bine ar fi sa discutati cu un neurochirurg/ne uroradiolog cu experienta in acest domeniu.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# ionut 21-11-2011 04:00
buna ziua,
in urma unui rmn cu substanta de contrast,sotiei mele i-au fost descoperite doua anevrisme saculare de 0.3cm si de 0,24 cm situate la nivelul peretelui anterior al segmentului infraclinoidian al arterei carotide interne stg;se pot opera(trata sau rezolva)prin acest procedeu cu raze gamma knife ?Ce riscuri implica ?In timp creierul nu sufera datorita iradierii ?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# admin 21-11-2011 04:18
Buna ziua,
Pentru tratamentul anevrismelor cerebrale exista posibilitatea tratamentului endovascular cu coils-uri electromagnetic e - se introduce o sonda prin artera femurala pana la locul anevrismului si se astupa anevrismul cu un ghem de spirale din platina.
Anevrismele sotiei dvs sunt destul de mari, adresati-va cat mai repede clinicii de neurochirurgiei de la Bagdasar, sectia de neuroradiologie interventionala.
Multa sanatate!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# julia 17-06-2011 13:07
La un rmn-cerebral am fost diagnosticata cu un angiom-venos (nepatologic) de 1cm in partea stanga. Se poate opera cu un astfel de robot? Multumesc!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# admin 08-03-2011 19:30
luati legatura la Sectia de Neurochirurgie a Spitalului Bagdasar Arseni
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# geanina 08-03-2011 14:22
Am un meningiom de 10mm/8 mm situat in fosa posterioara. Stiti cumva care ar fi costul interventiei gamma knife pentru o astfel de tumora?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# cumpatapetru 14-03-2013 09:50
procedura este gratuita
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# admin 02-03-2011 18:40
da, chirurgia gamma knife este disponibila in Bucuresti la Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar Arseni - Clinica de Neurochirurgie
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# boitor 02-03-2011 18:35
....gamma knife surgery se face si in romania ,daca da ,unde anume?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# abces cerebral 09-02-2011 07:10
nu, tratamentul abceselor cerebrale se face prin drenaj chirurgical (aspiratie sau excizia colectiei) si antibiotice
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# alina maria smedescu 08-02-2011 22:23
radiochirurgia gamma knife este valabila si in cazul abceselor cerebrale?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best United Kingdom Bookmaker Ladbrokes Promo Code website review