Estrogenii

Estrogenii sunt hormonii sexuali feminini ?i au un rol important în s?n?tatea reproductiv? a femeii.

Există 3 tipuri de estrogeni:

  • Estradiol (E2) – este principala formă de estrogen la femeia tânără, fiind produs prin aromatizarea testosteronului în foliculul matur de Graaf (testosteronul este sintetizat la nivelul celulelor tecale interne și este convertit la estradiol la nivelul celulelor granuloase). Este cea mai potentă formă de hormon estrogenic.
  • Estrona (E1) – este mai puțin potentă decât estradiolul, reprezintă forma de estrogen de menopauză și apare prin aromatizarea androstendionei la nivelul țesutului adipos.
  • Estriol (E3) – este estrogenul placentar, caracteristic femeilor gravide. Un nivel crescut de estriol în timpul sarcinii este un indicator pentru starea de bine a fătului. Estriolul este cel mai puțin potent estrogen (estradiolul este de 80 ori mai potent decât el). Sinteza sa pornește la nivelul suprarenalelor fetale sub formă de DHEA sulfat, care este ulterior convertit la estriol în placentă, prin acțiunea sulfatazei.

A mai fost descrisă și a 4-a formă de estrogen – estetrol (E4) – care este produs doar în sarcină.

Estrogenii sunt sintetizați la nivelul foliculilor ovarieni (în faza preovulatorie a ciclului menstrual), corpului galben (postovulator) și placentei (în cazul în care are loc fecundația), pornind de la colesterol și via androstendion/testosteron (care sunt ulterior convertiți sunb acțiunea aromatazei). Sub acțiunea FSH, secreția lor crește semnificativ la pubertate, se menține crescută pe durata vieții reproductive și scade brusc în menopauză. Reglarea secreției se face prin bucle de feedback cu axul hipotalamo-hipofizo-suprarenalian. La femeile în postmenopauză sursa reziduală de estrogeni este reprezentată în principal de ficat, sâni, glande adrenale și țesut adipos. Estrogenii sunt prezenți în cantități mici și la bărbați (estrona este produsă în țesutul adipos, iar estradiolul în celulele Sertoli).

Efectele hormonilor estrogeni sunt mediate de legarea acestora de receptorii estrogenici, care sunt exprimați specific în ovare, uter și glande mamare. La femeie, estrogenii promovează dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine, intervin în faza foliculară a ciclului menstrual pentru proliferarea endometrului, cresc umectarea vaginului și stimulează mișcarea cililor de la nivelul trompei uterine (care transportă ovulul de la ovar către uter). Alte funcții ale estrogenilor sunt: accelerează metabolismul, cresc depozitele de grăsime, cresc osteosinteza și inhibă reabsorbția osoasă, protejează endoteliul vascular, cresc producția de factori de coagulare și scad antitrombina III (generând un status procoagulant), cresc nivelul de cortizol și HDL-colesterol, produc retenție hidrosalină, scad motilitatea gastrointestinală, cresc excreția de colesterol în bilă și mențin tonusul psihoemoțional (deficitul de estrogeni a fost incriminat în apariția tulburărilor obsesiv-compulsive).

Estrogenii au și rol terapeutic – contraceptive orale, terapie de substituție hormonală în menopauză, tratament antiandrogenic în cancerul de prostată.

Hiperestrogenismul (inclusiv cel indus terapeutic) prezintă risc de tromboze și malignități genitale.

Add comment


Security code
Refresh