Efectul emoțiilor pozitive asupra endoteliului

Endoteliul este cel mai mare organ din corp, look fiind bariera care separ? compartimentul intravascular de cel extravascular (intersti?ial ?i celular). Endoteliul este activ din punct de vedere secretor, el intervenind alături de fibrele musculare netede în reglarea tonusului vasomotor, prin producția de oxid nitric (NO, denumit anterior EDRF = endothelium-derived relaxing factor) și endoteline. Funcția vasoactivă a endoteliului este reglată mecanic, neural și endocrin.

Studii anterioare au dovedit că există o corelație între emoțiile negative (depresie, anxietate, supărare) și un risc cardiovascular crescut, prin eliberarea de mediatori vasoconstrictori (adrenalină, endotelină); în fapt o stare conflictuală acută poate chiar declanșa un puseu hipertensiv sau un eveniment coronarian. Există însă puține date referitor la impactul emoțiilor pozitive (râs, bucurie) asupra sănătății cardiovasculare.

Un studiu publicat în JACC a dovedit că râsul de la vizionarea unei comedii crește frecvența cardiacă și tensiunea arterială, crește vasodilatația mediată de flux și crește complianța arterială carotidiană, spre deosebire de emoția trăită în timpul vizionării unui documentar. Prin urmare, endoteliul “râde” și el atunci când ne încărcăm cu veselie și voioșie. Mecanismul presupus a fi implicat este eliberarea de NO de către endoteliu, cu efect vasodilatator.

Add comment


Security code
Refresh