Durerea la urinare (algurie)

Mic?iunea înso?it? de usturimi (disurie) sau de durere (algurie) este un simptom care apare cel mai frecvent la femei, sovaldi cialis dar poate sa apar? ?i la b?rba?i, la orice vârst?.

De asemenea, persoanele care sunt activi sexual, în special cei care practică sexul neprotejat, cu parteneri multipli, sau fumătorii sunt predispuşi la acest simptom.

Cauze

  • infecţioase (patogenia include, cel mai frecvent, Escherichia coli, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealzticum, Trichomonas vaginalis, HPV): cervicită, cistită, orhită, prostatită, uretrită, vulvovaginită.
  • inflamatorii: sindromul Behcet, sindromul Reiter, vestibulită
  • alte cauze: cateterizare, obstrucţia colului vezicii urinare (hiperplazia benignă de prostată), stricturi ale uretrei, hipoestrogenism, tumori.

Durerea la mictiune nu trebuie neglijata, iar daca nu raspunde la nici un tratament sau chiar este însotita de hematurie, poate fi un semn de prognostic prost, si ne face sa ne gândim la cancere ale tracului genito-urinar.
În principiu, se trateaza boala de baza care determina acest simptom, însa, pentru a tolera mai bine durerea din timpul mictiunii, se poate administra fenazopiridina. Acest medicament transforma culoarea urinii în rosu-portocaliu (trebuie evitata confuzia dintre aceasta si hematurie).
Pentru a preveni aparitia durerii la mictiune trebuie sa ne asiguram de urmatoarele lucruri: igiena intima bine pusa la punct (femeile trebuie sa isi curete vaginul dupa fiecare mictiune: igiena intima se face dinspre anterior spre posterior, pentru a evita patrunderea în vagin a microbilor din zona anala), schimbarea cu regularitate a absorbantelor si tampoanelor, folosirea protectiei în timpul sexului (pentru protectie împotriva bolilor cu transmisie sexuala), evitarea fumatului.
Evaluarea unui pacient cu un astfel de simptom, trebuie întodeauna începuta cu un examen de urina. Daca se depisteaza mai mult de 1000 UI/mL bacterii formatoare de colonii, ne putem gândi la o infectie. Alta situatie este aceea de a gasi leucocite intr-o cultura sterila, ceea ce sugereaza o infectie dobândita pe cale sexuala, vulvovaginoza, vulvovaginita, prostatita. De asemenea, orice scurgere vaginala sau cervicala la femei, sau pete uretrale la barbati trebuie recoltate pentru evidentierea unei eventuale infectii cu gonoccoc sau chlamydia. Daca testele sunt negative, sau daca antibioticele nu au nici un efect, indicat ar fi sa se investigheze imagistic tractul urinar pentru depistarea unor obstructii, calculi, tumori sau alte anomalii. Acest simptom poate fi însotit de senzatie de arsura la urinare, de urinari frecvente dar de volum redus sau de modificari ale culorii urinii (de cele mai multe ori este închisa - urina hipercroma si poate sa contina sânge - hematurie).
Iradierea durerii poate avea importanta pentru recunoasterea cauzei sau sediului durerii (de-a lungul uretrei si spre gland în afectiuni vezicale, în perineu în afectiuni ale uretrei posterioare si ale prostatei). Împrejurarile în care apare (dupa un efort, în litiaza urinara), ca si tulburarile asociate (polakiurie, mictiune imperioasa) sunt întodeauna importante pentru analiza simptomului.În functie de momentul aparitiei durerii în timpul actului mictional se poate recunoaste o durere premictionala (suferinte ale colului), initiala (afectari ale colului si uretrei posterioare), terminala (cistita), continua (uretrite) sau postmictionala (pericistita).

Add comment


Security code
Refresh