Iradierea durerii anginoase indică localizarea coronaropatiei

Caracterele clinice ale durerii anginoase reprezint? un element anamnestic de localizare a arterei coronare afectate aterosclerotic. Astfel au ap?rut conceptul de angin? de coronar? dreapt? ?i respectiv de coronar? stâng?, physician pe baza iradierii durerii anginoase.

Dacă durerea iradiază în gât, mandibulă sau epigastru, cel mai probabil este vorba despre o afectare a arterei coronare drepte (RCA) și rareori apare în leziunile de arteră interventriculară anterioară (LAD) sau circumflexă (LCx). Dacă durerea iradiază în umărul stâng practic se poate exclude o obstrucție de coronară dreaptă și ocluzia este foarte probabil pe coronara stângă (LCA).

Artera coronară stângă vascularizează miocardul anterior, apexul, septul interventricular și peretele lateral al ventriculului stâng, iar coronara dreaptă irigă miocardul posterior și inferior și peretele lateral al ventriculului drept.

De cele mai multe ori corelația între tipul de durere toracică și localizarea coronaropatiei este imposibil de făcut pe baza anamnezei, având în vedere faptul că pacienții prezintă adesea leziuni bi- sau tricoronariene.

Add comment


Security code
Refresh