Denervarea renală în tratamentul hipertensiunii arteriale

Denervarea renal? este o procedur? interven?ional? care const? în abla?ia filetelor nervoase care vin ?i pleac? dinspre rinichi, viagra and pe calea pediculului renal.

Acest concept vechi, care a fost dezamăgitor în chirurgia clasică (simpatectomia chirurgicală), este acum folosit cu succes de intervenționiști pentru a combate activarea simpatică exagerată din cadrul hipertensiunii arteriale, un mecanism patogenic foarte important țintit de tratamentele medicamentoase. Semnalele nervoase care pornesc și vin la rinichi sunt conduse pe calea fibrelor simpatice care înconjoară artera renală. Împiedicarea transmisiei semnalelor nervoase duce la blocarea acestei verigi patogenice a hipertensiunii arteriale și la scăderea valorilor tensionale.

Procedura de cardiologie/radiologie intervențională constă în cateterizarea arterei femurale și introducerea unei sonde de radiofrecvență, cu care se distrug fibrele nervoase prin peretele arterei renale. Intervenția durează circa 40 minute, întrerupându-se circuitul simpatic în 4-5 locuri printr-o abordare rotațională astfel încât să fie acoperită toată circumferința. Ablația trebuie făcută uniform și nu într-un singur loc pentru a preveni apariția de stenoze sau anevrisme. Denervarea renală se face cu ajutorul sistemului de cateterism Symplicity (Ardian), care este alcătuit dintr-un cateter și generatorul automat de radiofrecvență. Intervenția se realizează cu spitalizare de 2 zile (dacă nu apar complicații), și necesită analgezie post-operatorie.

Studiul SYMPLICITY-HTN a arătat o reducere a tensiunii arteriale cu 32/12 mmHg (de la valoarea medie de 178/96 mmHg) la pacienții tratați prin denervare renală, comparativ cu 1/0 în grupul de control.

Procedura de denervare renală prin cateterism a fost realizată pentru prima dată la Spitalul Georges Pompidou din Paris.

Denervarea renală este considerată o realizare revoluționară în tratamentul hipertensiunii refractare, care va elimina povara schemelor stufoase de antihipertensive care nu asigurau un control optim al tensiunii arteriale. În plus, ea vine să completeze problema clinică nesoluționată a pacienților cu hipertensiune severă rezistentă la combinații de 3 sau chiar mai multe antihipertensive, care sunt la risc înalt de evenimente coronariene și cerebrovasculare. Denervarea renală ar putea deveni singura intervenție terapeutică cu potențial curativ în hipertensiune. Candidații perfecți pentru această procedură terapeutică sunt pacienții cu hipertensiune arterială rezistentă la combinațiile de medicamente antihipertensive. În viitor, procedura ar putea fi studiată și în tratamentul insuficienței cardiace sau bolii renale cronice.

Update

Pe lângă sistemul Symplicity (Medtronic), au apărut și alte sisteme de denervare renală - PARADISE (ReCor Medical), OneShot (Covidien) și V2 system (Vessix Vascular) și EnligHTN (St Jude).

Referințe:

Comments  

# Adry 2013-01-05 06:12
Foarte interesant articolul. Mama mea sufera de hipertensiune arteriala si stiu ca este foarte greu. I-a zilnic un pumn de medicamente si nu tot timpul se simte foarte bine. Intrebarea mea este: exista si in Romania medici care efectueaza acest tip de interventie chirurgicala? Va rog frumos cine stie sa imi spuna si mie. Chiar sunt foarte curioasa sa aflu cat mai multe despre aceasta interventie chirurgicala. Va multumesc
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh