Curentul, boala națională?

M-a tras curentul” este explicația românească pentru un număr foarte mare de boli – de la dureri dentare, sinuzite și otite, la răceala la ovare, migrene, paralizie facială, nevralgie de trigemen, gât înțepenit sau dureri de spate.

Străinii nu prea au auzit de el. Românii însă se feresc de el ca de cel mai mare dușman al sănătății (curentul ca boală națională a ajuns și știre în The Telegraph). Deși nu este descris în literatura de specialitate și nu există o explicație medicală pentru el, curentul este un important factor de risc pentru sănătatea românilor. Atenție, vorbim aici despre curent (adică mișcarea unor mase de aer pe orizontală, ca urmare a diferenței de presiune) și nu despre frig (care presupune scăderea temperaturii, și care poate într-adevăr favoriza apariția unor boli). Este curentul un mit medical?

Curentul, ca un flux de aer în mișcare, apare în mod natural atunci când deschidem geamul la cameră să aerisim sau când mergem cu geamul deschis la mașină. Ventilarea aerului este de fapt o metodă bună pentru circularea patogenilor cu transmitere aerogenă, fiind cunoscut faptul că statul într-o încăpere neaerisită favorizează infecțiile respiratorii. Cu toate acestea, există persoane care dezvoltă diferite inflamații și dureri după stat în curent. Este clar că nu le putem ignora simptomele și că acest curent este pe undeva un cofactor în declanșarea acestor afecțiuni, cel mai probabil factorii reali fiind frigul și umezeala (dar pacientul găsește curentul drept ”vinovat”). În cultura autohtonă, frica de curent este rezultatul unei tendințe de supraprotecție – un exemplu frecvent este temperatura din camera copilulului: deși este recomandat să fie între 19-20 grade, părinții adesea supraîncălzesc camera la 23-24 grade. Românii nu mai au conceptul de călire a organismului, iarna se baricadează în case, nu aerisesc și nu mai scop copiii afară.

Între mecanismele incriminate în efectul nociv al curentului asupra organismului se numără expunerea crescută la agenți patogeni, probleme cu autoreglarea temperaturii corporale, tulburări ale vasomotricității, contracturi musculare și stimularea sensibilității termice (care conduce pe aceleași căi nervoase ca și cea dureroasă). Tratamentul este simptomatic și constă în decongestive, antitermice, antiinflamatoare și relaxante musculare.

Voi ce experiență aveți legată de curent? Vă trage sau nu vă trage?

Add comment


Security code
Refresh