Coenzima Q10

Am v?zut cu to?ii reclamele produselor cosmetice în care se amintea despre adaosul de coenzim? Q în compozi?ia acestora. Ce este coenzima Q 10 ?i ce rol benefic  are ea pentru oranismul nostru?

Coenzima Q10, numită ubiquinonă, este un compus natural asemănător vitaminelor, sintetizat de către corpul nostru în scopul catalizării anumitor reacţii chimice, participând cu energia necesară desfăşurării acestora. Deoarece procesele energetice se desfăşoară în toate celulele din organism, fiecare celulă este capabilă să-şi sintetizeze coenzima Q 10 necesară. Aceasta poate fi obţinută şi prin consumul de alimente care o conţin: ton, somon, macrou, carne de vită, ficat, soia, arahide, spanac, dar şi de anumite suplimente alimentare, foarte populare ca OTC-uri. Aceste suplimente conţin coenzimă Q10 obţinută prin fermentarea zaharurilor şi sfeclei de către anumite tulpini de ciuperci. Unele studii preliminare au evidenţiat potenţialul acestei forme a coenzimei Q de a lupta împotriva unor bolişi a menţine starea de sănătate, prin distrugerea radicalilor liberi şi efectul său antioxidant. În afara beneficiilor pe care le-ar avea în anumite afecţiuni, s-a speculat şi ideea potrivit căreia coenzima Q10 ar putea sta la baza prelungirii supravieţuirii, deoarece s-a observat că nivelele acesteia sunt maxime la vârsta de 20 ani şi scad odată cu înaintarea în vârstă.

În ce boli este indicată folosirea coenzimei Q10?

Cu toate că s-a vehiculat că luptă împotriva anumitor afecţiuni (boli periodontale, boala Alzheimer şi alte afecţiuni neurologice, cancere, stări de imunodeprimare, afecţiuni cardiace), doar în ceea ce priveşte bolile cardiace există studii care au demonstrat efectul benefic al acesteia.

Efectele coenzimei Q10 asupra organismului au fost mult studiate, dar se pare că aceasta ar avea o acţiune benefică şi în cazul aplicării topice sub formă de creme şi loţiuni. Se crede că proprietăţile sale antioxidante ajută la reducerea ridurilor, prin contrabalansarea efectelor nocive ale mediului înconjurător, făcând pielea mai întinsă şi întinerind-o. La fel ca şi în cazul cremelor anti-ageing, datorită proprietăţilor sale de revitalizare, ubiquinona a fost introdusă şi în compoziţia altor produse de înfrumuseţare de tipul şampoanelor şi balsamurilor.

În ceea ce priveşte beneficiul coenzimei Q10 în neoplazii acesta a fost luat în considerare atunci când s-a observat că pacienţii cu anumite tipuri de cancere (boli hematologice de tipul limfoamelor, mielomului, cancere de sân, prostată, pancreas, plămân, colon etc) prezintă nivele plasmatice  scăzute de coenzimă Q10 faţă de populaţia generală. Cercetările efectuate în acest domeniu au sugerat efecte imunostimulante ale acestui compus, având un rol adjuvant în chimioterapie, dar se pare că rezultatele obţinute au un nivel de evidenţă slab, necesitând studii suplimentare. S-a observat că ubiquinona scade efectele toxice cardiace ale medicamentelor antineoplazice, de tipul antraciclinelor (doxorubicină, daunorubicină).W

Există însă dovezi ştiinţifice care demonstrează efectele coenzimei Q în ameliorarea bolilor cardiace. Potrivit studiului Q-SYMBIO rata apariţiei evenimentelor cardiovasculare majore, necesitatea transplantului cardiac şi mortalitatea au fost semnificativ mai mici pentru pacienții care au primit coenzimă Q10 faţă de cei care au primit placebo. Conducătorul studiului,  Dr Svend Aage Mortensen din Copenhaga împreună cu echipa de cercetători a concluzionat că folosirea coenzimei Q10 ar trebui să fie considerată o parte a terapiei de menţinere la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică. În ciuda acestora, există argumente care pun la îndoială rezultatele favorabile, fiind obligatorie efectuarea de studii pe cohorte mai mari de pacienţi.

Coenzima Q10 este sigură?

Se pare că folosirea acesteia este sigură, nu prezintă efecte adverse majore dar este suficient de costisitoare.  Poate provoca insomnii la unele persoane, iar în unele studii s-a evidenţiat creşterea enzimelor hepatice în cazul administrării de doze zilnice mai mari de 300 mg pe perioade lungi de timp. Statinele (medicamente hipolipemiante) şi antidiabeticee scad nivele coenzimei Q10 din suplimente, putând să-i reducă eficacitatea. La rândul ei, aceasta poate diminua efectele anticoagulantelor orale şi poate scădea necesarul de insulină la diabetici.

Indiferent de tipul de suplimente alimentare folosite, pacienţii trebuie să-şi înştiinţeze medicului curant, deoarece aceste suplimente pot interfera cu tratamentele medicamentoase urmate.

Add comment


Security code
Refresh