CK-MB

cure "sans-serif"; mso-ansi-language: RO;" lang="RO">CK-MB reprezinta o izoenzima a creatinkinazei localizata în miocard, viagra musculatura striata, uter si prostata; în ser, reprezinta 0-5% din activitatea creatinkinazei totale.

CK-MB are doua izoforme:

> CK-MB1, forma circulanta, rezultata din degradarea, sub actiunea carboxipeptidazei serice, a izoformei CK-MB2;

> CK-MB2, forma tisulara, prezenta în concentratii mici în ser; creste în caz de infarct miocardic acut(IMA) datorita depasirii capacitatii de degradare a carboxipeptidazei serice.

În miocard, aproximativ 80% din activitatea creatinkinazei e reprezentata de izoenzima CK-MM, CK-MB reprezentând doar 20% (este oarecum specifica miocardului). O crestere a CK la valori de peste doua ori mai mari peste dublul limitei superioare a normalului si o activitate CK-MB de peste 5% din activitatea totala a CK sunt sugestive pentru infarct miocardic. Un raport CK-MB2/CK-MB1 maxim la 50-140 de minute de la debutul simptomelor pune precoce diagnosticul de IMA.

În cazul IMA, CK-MB prezinta cresteri mari în primele 3-6 ore, cu un maxim în 12-24 de ore de la debut, si ajunge la valoarea normala în 12-48 de ore. Sensibilitate si specificitate mai mari decât CK-MB au troponinele I (cTnI) si T (cTnT)

TIPUL TESTULUI:

Sangvin (se recolteaza într-o eprubeta sânge venos, la debutul simptomatologiei si apoi la 12, 24 si 48 de ore).

VALORI NORMALE

CK-MB: valori sub 24U/l.

INTERACTIUNI

Valorile crecute ale trigliceridelor (peste 300 mg/dl) scad nivelul CK-MB.

VARIATII PATOLOGICE

Valori crescute ale CPK-MB : infarct miocardic acut, chirurgie cardiaca, ischemie cardiaca, miocardita, pericardita, cardiomiopatie, aritmii ventriculare, defibrilatie cardiaca, rabdomioliza, polimiozita, dermatomiozita, distrofie musculara, traumatisme, hipertermie maligna, efort fizic intens.

Add comment


Security code
Refresh