Bilirubina indirectă

sildenafil cialis "sans-serif"; mso-ansi-language: RO;" lang="RO">Bilirubina indirecta (neconjugata) este insolubila în apa (nu traverseaza membrana glomerulara, nu se elimina renal), înalt liposolubila si circula legata de albumina (sub 0,1% circula libera în plasma). Poate traversa bariera hematoencefalica, ducând la leziuni cerebrale grave (în perioada neonatala, tesutul nervos, în special cel din ganglionii bazali, are o afinitate crescuta pentru bilirubina indirecta, acumularea acesteia ducând la icter neonatal). Anumite medicamente pot competitiona pentru legarea la albumine (salicilati, sulfonamide), astfel încât pigmentul se poate acumula în tesuturi.

Este transportata legata de albumina pâna la ficat, unde patrunde la polul sangvin al hepatocitului (enzimatic, sub actiunea ligandinelor Y si Z = glutation-S-tranferaza B; pentru ligandina competitioneaza si acidul flavaspidic [utilizat în tratamentul infectiilor parazitare cu viermi lati], putând duce la o diminuare a patrunderii bilirubinei indirecte în hepatocit si consecutiv la o hiperbilirubinemie neconjugata). Odata patrunsa în hepatocit, bilirubina este conjugata (în principal cu acid glucuronic, dar si cu glucoza, xiloza) sub actiunea UDPGT (izoforma T1), rezultând bilirubina biconjugata (90%), monoconjugata (<10%) si cantitati minime de bilirubina neconjugata (2%). Conjugarea poate fi influentata (+) de fenobarbital, tirozina, cortizol, glucagon si (-) de gentamicina, cloramfenicol, inhibitoarele de proteaze HIV, anestezice, etanol, conditii hipoxice.

TIPUL TESTULUI:

Sangvin (se recolteaza într-o eprubeta 5-7 ml sânge venos).

VALORI NORMALE

0.2-0.8 mg/dl sau 3.4-12 µmol/l

VARIATII PATOLOGICE

Valori crescute: hemoliza, transfuzii masive, anemie hemolitica, anemie pernicioasa, siclemie, eritroblastoza fetala, hiperbilirubinemie neonatala, hematom voluminos în resorbtie, hepatita, ciroza, sepsis, insuficienta hepatica, sindrom Gilbert, sindrom Crigler - Najjar.

RECOMANDARI PENTRU PACIENT

Este necesar postul alimentar de cel putin 8 ore (nu mai mult de 36 de ore).

Add comment


Security code
Refresh