CK (creatinkinaza)/CPK (creatinfosfokinaza)

and "sans-serif"; mso-ansi-language: RO;" lang="RO">Cretinkinaza reprezinta o enzima ce catalizeaza formarea de ATP (acid adenozin-trifosforic) din creatinfosfat si ADP (acid adenozin-difosforic).

Creatinkinaza are o structura dimerica si prin combinarea celor doua lanturi, M (muscle) si B (brain), rezulta 3 izoenzime:

> CK-BB este localizata în creier, plamâni, tub digestiv, pancreas, rinichi, plamâni, uter, prostata (în ser, în mod normal, nu este detectata CK-BB);

> CK-MB prezenta în miocard, musculatura striata, uter si prostata; ea are doua izoforme (CK-MB1 si CK-MB2); în ser, reprezinta 0-5% din creatinkinaza totala;

> CK-MM este localizata predominant în musculatura striata si în miocard si reprezinta 95-100% din creatinkinaza serica; are trei izoforme (CK-MM1, CK-MM2 si CK-MM3).

CK-MB2 si CK-MM3 sunt forme tisulare, prezente în concentratii mici în ser, fiind degradate, sub actiunea carboxipeptidazei serice, la formele circulante (CK-MB1, CK-MM2 si CK-MM1). În infarctul miocardic acut, creste nivelul izoformelor tisulare în ser.

Creatinkinaza prezinta si doua forme atipice: macrokinazele CK-1 (complexe formate din CK si IgG, aparute mai frecvent la femei si la persoane cu vârsta peste 50 de ani) si CK-2 (se gaseste în muschi, ficat, sistem nervos; apare în ser în cazul existentei unor anomalii cardiace sau a cancerului).

În cazul lezarii cerebrale, a miocardului sau a muschilor scheletici, CK prezinta cresteri mari în primele 6 ore, cu un maxim în  15-20 de ore de la debut si ajung la valorile normale în 48-72 de ore.

În miocard, aproximativ 80% din activitatea creatinkinazei e reprezentata de izoenzima CK-MM, CK-MB reprezentând doar 20% (este oarecum specifica miocardului). O crestere a CK la valori de peste doua ori mai mari peste dublul limitei superioare a normalului si o activitate CK-MB de peste 5% din activitatea totala a CK sunt sugestive pentru infarct miocardic. De asemenea, daca pe doua probe recoltate la interval de 4-12 h CK creste cu 50%, diagnosticul de IMA este cert.

Pentru a verifica eficacitatea tratamentului fibrinolitic se determina raportul CK-MM3/CK-MM1 (daca fibrinoliza a fost eficienta, raportul devine maxim la 4 ore; altfel, valorile maxime ale raportului sunt atinse la 12 ore).

TIPUL TESTULUI:

Sangvin (se recolteaza într-o eprubeta sânge venos, în primele trei zile, zilnic, si apoi la o saptamâna).

VALORI NORMALE

Nou-nascuti: 65-580 U/l

Adulti: Femei: 24-174 U/l

Barbati: 24-204 U/l

INTERACTIUNI

Nivelul CK poate fi scazut în primul trimestru de sarcina.

Nivele crescute ale CK pot aparea în cazul administrarii de: acid acetilsalicilic, acid aminocaproic, amfotericina B, ampicilina, anticoagulante, captopril, clofibrat, clonidina, clorpromazina, colchicina, dexametazona, digoxina, furosemid, haloperidol, insulina, levamisol, lidocaina, litiu, lovastatin, morfina, , proclorperazina, propranolol, succinilcolina, trimetroprim, zalcitabin.

VARIATII PATOLOGICE

Valorile CK cresc în afectari cardiace, ale muschilor scheletici sau ale sistemului nervos.

> Valori crescute ale CPK - BB : accident vascular cerebral, hemoragie subarahnoidiana, tumori cerebrale, convulsii, soc, traumatisme craniene, neurochirurgie, infarct pulmonar sau intestinal, cancer (digestiv, de sân, ovarian, testicular, de prostata, pulmonar), insuficienta renala, stari anoxice, postpartum.

> Valori crescute ale CPK - MB : infarct miocardic acut, chirurgie cardiaca, ischemie cardiaca, miocardita, pericardita, cardiomiopatie, aritmii ventriculare, defibrilatie cardiaca.

> Valori crescute ale CPK - MM : rabdomioliza, polimiozita, dermatomiozita, distrofie musculara, traumatisme, sindrom de strivire, injectii intramusculare, electromiografie, convulsii, hipotiroidie, hipokaliemie, hipertermie maligna, interventii chirurgicale recente, efort fizic intens, soc.

Comments  

# Siliste Elena 2017-08-04 17:29
am fost diagnosticata cu colita ulcerativa si iau de sase luni sulfasalazin EN. La analize a iesit CK totala de 343, deci dubla fata de valoarea superioara admisa. Poate fi o cauza adm acestui medic. pentru colita? Va multumesc!
Reply | Reply with quote | Quote
# Neag Mihai 2017-04-05 08:39
Am fost diagnosticat cu arteroscleroza cronica si pentru ca ma dor muschii picioarelor am facut analize din care reiese CK_NAC 141,43. Aceasta valoare trebuie sa-mi impuna un anumit tratament? Multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# badoi izabela 2012-10-29 13:21
Buna seara, am o fetita de 1 an si 3 luni si are un ochisor mai mic, am incercat sa-i facem un EMG dar nu am reusit din cauza ca este prea mica si nu a stat dar i-am facut niste analize din care reiese CK 208. Doamna Doctor ne-a zis sa asteptam pana pe la 3 ani sai facem un EMG, dar noi pana atunci ce facem, ce risc are sa faca un infarct sau altceva? Multumesc anticipat!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh