Care este riscul rudelor pacienților diagnosticați cu cancer colorectal?

Istoricul familial este recunoscut drept un factor de risc important pentru cancerul colorectal.

Magnitudinea acestui risc depinde însă de numărul rudelor afectate, gradul de înrudire și vârsta la momentul diagnosticului. Formele familiale reprezintă circa 30% din totalul cazurilor de cancer colorectal, fiind explicate atât prin bagajul genetic comun cât și prin factorii de mediu comuni.

Cât de mare este riscul rudelor unui pacient diagnosticat cu cancer colorectal?

Potrivit unui studiu publicat în Gastroenterology prevalența neoplaziilor avansate este de 7.5% la frații pacienților cu cancer colorectal, față de 2.9% la lotul control. Riscul unei neoplazii avansate a fost mai mare atunci când fratele fusese diagnosticat cu un cancer colonic distal sau când era de sex feminin. Frecvența adenoamelor peste 1 cm a fost de asemenea mai mare la subiecții ai căror frați aveau cancer colorectal (5.9% față de 2.1%), lafel și frecvența polipilor colorectali (31.0% față de 18.2%).

Așadar, riscul crescut al rudelor pacienților cu cancer colorectal nu este limitat doar la malignități ci și la leziuni premaligne. Din acest motiv rudele pacienților cu cancer colorectal ar trebui supuși screeningului mai devreme decât populația generală.

Add comment


Security code
Refresh