Calprotectina fecală

Calprotectina fecală este o analiza biochimică din materiile fecale care reflectă gradul inflamației intestinale.

Indicații ale dozării calprotectinei fecale

Calprotectina fecală poate fi folosită în următoarele situații:

  • selectarea pacienților cu simptomatologie digestivă care necesită investigații invazive de tipul colonoscopiei
  • diferențierea unei simptomatologii funcționale (sindromul de intestin iritabil) de una organică (boală inflamatorie intestinală), la o valoare cut-off de 50 μg/g fecale
  • evaluarea activității inflamatorii, a vindecării mucosale și a riscului de recădere în bolile inflamatorii intestinale (boală Crohn, colită ulcerativă) și monitorizarea răspunsului la tratament (existând noțiunea de remisiune biochimică în aceste afecțiuni)

Acuratețea calprotectinei fecale a fost validată pe baza corelației strânse cu imagistica cu leucocite radiomarcate, considerată standardul de aur în evaluarea inflamației intestinale.

Valori normale. Interpretare

Valoarea normală la adulți este sub 50 μg/g fecale, iar la copii depinde de vârstă (la nou-născuți fiind acceptate valori de până la 900 μg/g fecale).

Valori crescute ale calprotectinei fecale sunt întâlnite în boli inflamatorii colonice, cancer colorectal, polipi colonici, infecții intestinale, alergii alimentare, consum de antiinflamatoare nesteroidiene (motiv pentru care se recomandă întreruperea administrării acestora cu 2-3 zile anterior dozării). Pacienții cu intestin iritabil au valori normale de calprotectină fecală.

Una dintre problemele privind dozarea calprotectinei la pacienții cu boli inflamatorii intestinale este variabilitatea rezultatului la același pacient în funcție de proba de scaun recoltată (Lasson A et al, JCC 2015; Kristensen V et al, Scand J Gastro 2016; Calafat M et al, Inflam Bowel Dis 2015).

Comments  

# niculescu gella 2015-07-28 20:56
Rezultat analiza calprotectin in materii fecale = 156 mg/kg
Am varsta de 59 ani. Cum se interpreteaza aceasta analiza si ce tratament trebuie folosit? Colonoscopia a iesit normala.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh