Boli de piele transmisibile

Întrucât a început sezonul cald ?i multe persoane î?i vor petrece weekendul la mare, diagnosis there piscin? sau ?trand, poate ar fi bine s? abord?m subiectul bolilor cutanate transmisibile.

Așadar, se pot “lua” de la ștrand sau piscină doar boli dermatologice de cauză infecțioasă:

  • infecția HPV (responsabilă de apariția negilor)
  • micoze cutanate sau unghiale (în special ciuperca piciorului – tinea pedis)
  • foliculita cu Pseumodonas (hot tub foliculitis, pentru cei care frecventează bazinele de spa sau jacuzzi)
  • molluscum contagiosum (infecție cauzată de poxvirus)
  • granulomul de piscină (erupție papulo-nodulară cauzată de Mycobacterium marinum, în special la cei care practică înot)

Herpesul nu prea poate fi contactat în urma unei băi la piscină sau spa, decât dacă există contact cutanat direct cu leziunile herpetice active, ceea ce este puțin probabil (însă teoretic posibil în cazul copiilor care se joacă sau al partenerilor care au un contact apropiat); în plus, majoritatea persoanelor a făcut cel puțin o dată o infecție herpetică, ceea ce înseamnă că au deja virusul în stare latentă în organism, cantonat în ganglionii senzitivi. Ca reacție la substanțele dezinfectante din apă poate apărea acnee la clor, dermatită de contact sau xeroză cutanată (uscăciunea pielii).

NU sunt contagioase și nu se pot “lua” următoarele boli dermatologice: psoriazisul, acneea, eczema (fără suprainfecție), vitiligo, urticaria.

Pe lângă afecțiuni dermatologice, alte riscuri legate de ștranduri, piscine și spa sunt reprezentate de boli digestive (hepatită A, gastroenterită bacteriană sau virală, parazitoze intestinale), ORL (otita de piscină) și oculare (conjunctivita de piscină, keratită).

Comments  

# Cristina80 2014-10-16 19:27
Foarte interesant articolul. Eu va recomand pentru probleme ale priele incepand de la piele uscata la cazuri mai grave sa cautati lotiune protectoare de la Gloves In A Bottle. Am folosit asa ceva si e super eficient.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii