Aprovel (irbesartan) - prospect

Aprovel (irbesartan) - prospect

Comprimate 75 mg sau 150 mg sau 300 mg.

Compoziţie: Substanţa activă din Aprovel comprimate este Irbesartan. Un comprimat conţine 75 mg, sau 150 mg, sau 300 mg Irbesartan. Comprimatele conţin următorii excipienţi: celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică, lactoză monohidrat, stearat de magneziu, dioxid de siliciu hidratat coloidal, amidon de porumb pregelatinizat şi poloxamer 188.

Formă de prezentare: Aprovel comprimate 75 mg, sau 150 mg, sau 300 mg este condiţionat în blistere, în cutii cu 28, sau 56, sau 98 comprimate.

Date farmacologice: Aprovel aparţine grupei de medicamente denumite antagonişti ai receptorilor Angiotensinei II. Angiotensina II este o substanţă produsă în organism, care se leagă pe receptorii din vasele sanguine, determinându-le să se îngusteze. Aceasta are ca rezultat o creştere a tensiunii arteriale. Aprovel împiedică legarea Angiotensinei II la aceşti receptori şi determină relaxarea vaselor sanguine şi scăderea tensiunii arteriale.

Indicaţii terapeutice: Aprovel se foloseşte pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială). Medicul v-a măsurat tensiunea arterială şi a găsit că este peste limitele normale pentru vârsta dvs. Tensiunea arterială crescută, dacă nu este tratată, poate distruge vasele sanguine din câteva organe, cum sunt inima, rinichiul, creierul şi ochii. În unele situaţii, aceasta poate duce la infarct, insuficienţă cardiacă sau renală, accidente vasculare cerebrale sau orbire. De obicei, nu există simptome ale tensiunii arteriale crescute înainte ca distrugerile să apară. De aceea, măsurarea tensiunii arteriale este necesară, pentru a verifica dacă ea se situează în limitele normale, sau nu. Tensiunea arterială crescută poate fi tratată şi controlată cu medicamente ca Aprovel. Poate că medicul v-a recomandat, de asemenea, să vă schimbaţi stilul de viaţă pentru a ajuta la reducerea tensiunii arteriale crescute (scăderea în greutate, evitarea fumatului, reducerea consumului de alcool şi restricţia cantităţii de sare din alimentaţie). Poate că v-a încurajat, totodată, să practicaţi regulat exerciţiul fizic uşor (nu extenuant), cum ar fi mersul pe jos şi înotul.

Contraindicaţii: Nu luaţi Aprovel dacă: sunteţi sau credeţi că sunteţi însărcinată; planificaţi să rămâneţi însărcinată; alăptaţi, sau dacă sunteţi alergic la unul dintre componentele sale (vezi “Compoziţie”). Aprovel nu trebuie dat copiilor. Dacă vă aflaţi în una din situaţiile de mai sus, informaţi mai întâi medicul sau farmacistul şi cereţi sfatul lor.

Precauţii: Există anumite stări, în care vă puteţi afla, sau în care v-aţi aflat, ce necesită atenţie specială înainte de, sau în timp ce luaţi Aprovel. De aceea, înainte de a lua acest medicament, trebuie să îi fi spus medicului dvs. dacă suferiţi de: vărsături sau diaree excesive; probleme renale; probleme cardiace. Dacă urmează să suferiţi o intervenţie chirurgicală sau să primiţi anestezice, trebuie să vă asiguraţi că medicul anestezist sau chirurg ştie că dvs. luaţi Aprovel comprimate.

Asocieri medicamentoase: Trebuie să informaţi medicul despre orice medicament pe care îl luaţi în prezent, inclusiv medicamentele obţinute fără prescripţie. Aprovel nu interacţionează în mod obişnuit cu alte medicamente. Măsuri de precauţie speciale (de exemplu, teste sanguine) pot fi indicate dacă luaţi suplimenţi de potasiu, înlocuitori de sare conţinând potasiu, medicamente care economisesc potasiul (cum sunt anumite diuretice) sau medicamente conţinând litiu. Aprovel nu trebuie folosit în timpul sarcinii sau alăptării. Este puţin probabil ca Aprovel să afecteze capacitatea dvs. de a şofa sau de a lucra cu utilaje în mişcare. Totuşi, uneori pot să apară ameţeală sau slăbiciune în cursul tratamentului tensiunii arteriale crescute. Dacă se ivesc aceste simptome, consultaţi medicul înainte de a încerca asemenea activităţi.

Mod de administrare: Comprimatele trebuie luate regulat, aşa cum a prescris medicul. Tratamentul începe, de obicei, cu 150 mg, o dată pe zi. Doza poate fi crescută mai târziu până la 300 mg, o dată pe zi, în funcţie de valorile tensiunii arteriale. Efectul maxim de reducere a tensiunii arteriale poate fi atins la 4-6 săptămâni de la începerea tratamentului. Medicul poate prescrie o doză mai mică, mai ales când se începe un tratament la anumiţi pacienţi, cum sunt cei aflaţi în hemodializă sau cei peste vârsta de 75 de ani. Aprovel poate fi luat cu, sau fără, mâncare. Comprimatele trebuie înghiţite cu puţină apă. Trebuie să încercaţi să luaţi doza dvs. zilnică la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi. Este important să continuaţi să luaţi Aprovel, cu excepţia cazului în care medicul decide întreruperea tratamentului. Dacă accidental aţi sărit o doză zilnică, nu trebuie decât să luaţi următoarea doză normal. Nu luaţi o doză dublă ca să refaceţi doza sărită.

Supradozare: Dacă aţi luat accidental prea multe comprimate, sau un copil a înghiţit accidental Aprovel, informaţi imediat medicul.

Efecte adverse: Toate medicamentele pot avea unele efecte adverse. Efectele adverse la Aprovel sunt în genere rare şi trecătoare. Ele sunt în general uşoare şi nu necesită, în mod normal, întreruperea tratamentului. Dacă observaţi orice alt efect advers, trebuie să informaţi medicul sau farmacistul dvs. şi să cereţi sfatul lor. În studiile clinice doar suferinţe minore, foarte probabil legate de activitatea fizică (înţepături musculare sau articulare), şi numai în cazuri rare flushing, au fost raportate mai des de către pacienţii trataţi cu Aprovel decât de cei care au luat placebo (zahăr comprimat). Nu este sigur că aceste efecte adverse erau datorate medicamentului. Simptomele sau impresiile cel mai des raportate de pacienţii care au luat Aprovel sau placebo includ: infecţii respiratorii (răceli sau guturai), dureri (dureri de cap şi dureri musculare) şi ameţeală. Nici unul dintre aceste simptome nu a fost raportat mai frecvent de pacienţii trataţi cu Aprovel, comparativ cu pacienţii care au luat placebo.

Condiţii de păstrare: Nu lăsaţi nici un medicament la îndemâna copiilor. Comprimatele de Aprovel trebuie păstrate într-un loc uscat, sub 30 grade Celsius. Nu le lăsaţi lângă un radiator, pe un pervaz la fereastră, sau într-un loc umed. Puteţi vedea “Data expirării” pe cutia de carton şi pe blister. Nu folosiţi comprimatele după această dată. Nu scoateţi comprimatele din blister până când nu sunteţi gata să luaţi medicamentul.

Comments  

# georgescu corneliu 2010-10-09 08:22
Aprovel este un medicament care imi foloseste,dar are o actiune limitata , intre orele 7 si 15 , cand tensiunea este in limite normale.Eu inghit 1/2 Aprovel 300 , dimineata.si este benefica ( tensiunea 12.5 cu 8.5 ) in jurul orei 13. Incepand de la ora 15 incepe sa-mi creasca , ajungand seara pe la ora 21 sa fie 17,5 cu 10,8 , dar nu am reactii negative ca ar fi prea mare. Ma intereseaza daca ar trebui sa inghit si cealalalta jumatate 1/2 de 300 dupa ora 15 , pt. a avea actiune si in timpul noptii.
Va multumesc,
dr.ing. Corneliu Georgescu.
Reply | Reply with quote | Quote
# Popescu Claudius 2016-12-20 08:55
Quoting georgescu corneliu:
Aprovel este un medicament care imi foloseste,dar are o actiune limitata , intre orele 7 si 15 , cand tensiunea este in limite normale.Eu inghit 1/2 Aprovel 300 , dimineata.si este benefica ( tensiunea 12.5 cu 8.5 ) in jurul orei 13. Incepand de la ora 15 incepe sa-mi creasca , ajungand seara pe la ora 21 sa fie 17,5 cu 10,8 , dar nu am reactii negative ca ar fi prea mare. Ma intereseaza daca ar trebui sa inghit si cealalalta jumatate 1/2 de 300 dupa ora 15 , pt. a avea actiune si in timpul noptii.
Va multumesc,
dr.ing. Corneliu Georgescu.

Desigur ca puteti sa luati si cealalta jumatate -asa fac si eu- la recomandarea medicului.
Cu stima,
Academician, Dr. Inginer Popescu Claudius
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh