Antacid - prospect

Antacid - prospect

Formă de prezentare: Comprimate. Flacon cu 20 comprimate.

Compoziţie: Carbonat de calciu 500 mg/comprimat. Comprimatele sunt aromatizate cu diverse arome de fructe, fiind diferit colorate.

Acţiune terapeutică: Carbonatul de calciu aparţine clasei antiacidelor sistemice. La nivelul stomacului reacţionează cu acidul clorhidric, în urma reacţiei rezultând clorura de calciu. Are loc astfel neutralizarea excesului de aciditate gastrică. La nivelul duodenului, 80-90 % din clorura de calciu se transformă în carbonat insolubil, iar restul de 10-20% se absoarbe. Capacitatea de neutralizare a carbonatului de calciu este ridicată: 4,5 g neutralizează 50 mEq de acid clorhidric. Fiind puţin solubil staţionează la nivelul stomacului mai mult timp decât bicarbonatul de sodiu, de unde rezultă acţiunea de durată mai lungă. La nivelul intestinului are un efect absorbant, favorizând constipaţia. Administrarea carbonatului de calciu poate fi urmată de o uşoară creştere a acidităţii (efect rebound).

Indicaţii terapeutice: Este indicat în tratamentul unor simptome, cum ar fi pirozisul sau dispepsiile datorate unei gastroduodenite sau refluxului gastroesofagian.

Contraindicaţii: Nu se administrează persoanelor cu debilitate fizică, la cei cu funcţia renală alterată sau în caz de hipercalcemie.

Reacţii adverse: Poate să apară constipaţie. Administrarea îndelungată a unor doze mari poate duce la hipercalcemie şi alcaloză metabolică, care se manifestă prin simptome digestive (greţuri, vărsături) şi oboseală. Aceste efecte pot să apară şi în cazul unei insuficienţe renale. Priza prelungită de Antacid în doze mari şi consumul simultan de lapte pot provoca apariţia sindromului Burnett.

Precauţii: La vârstnici şi la cei cu insuficienţă renală, ca şi în cazul unui tratament îndelungat cu doze mari, se va supraveghea calcemia (şi eventual funcţia renală).

Interacţiuni: Poate diminua absorbţia unor medicamente: tetracicline, cimetidină şi alţi antagonişti ai receptorilor H2, preparate pe bază de fier, clorpromazină. Se va evita administrarea simultană a acestora cu Antacid. Administrarea concomitentă a diureticelor tiazidice poate creşte riscul hipercalcemiei. Alcoolul şi tutunul scad efectul antiacid.

Mod de administrare: Oral, 1-2 comprimate la nevoie. Doza se poate repeta dacă reapar simptomele. A nu se administra mai mult de 16 comprimate în 24 h şi, la acest dozaj maxim, tratamentul să nu depăşească două săptămâni. Comprimatele se sfarmă sau se lasă să se topească în gură.

Add comment


Security code
Refresh