Alergia la stent

Între medica?ie ?i opera?ie, medicina modern? trateaz? ?i prin implantarea unor materiale externe în organism: proteze, salve stenturi, valve, electrozi. Fiind vorba despre un corp str?in, apare ?i o reac?ie din partea organismului, fie c? este acut? sau cronic?, local? sau sistemic?.

Odată cu folosirea pe scară largă a stenturilor coronariene au apărut și întrebări cu privire la riscul de reacții alergice. Studiile anatomopatologice au arătat că există alergie la stent, prin evidențierea unei reacții focale cu celule gigante și infiltrat limfo-eozinofilic în jurul stenturilor. Preluând un termen din transplantologie, “rejetul de stent” poate apărea oricând după implantare – de la hiperacut la cronic, iar consecințele sunt de cele mai multe ori majore, fiind vorba despre un teritoriu circulator vital. Reacția alergică acută la stent se manifestă cel mai probabil printr-un eveniment coronarian acut iar cea cronică prin restenozare. De cele mai multe ori reacția de hipersensibilitate este una locală (cu edem, inflamație și tromboză), însă uneori poate avea o evoluție sistemică (sindromul Kounis).

Alergia la antihistamine-meds.com apărea printr-o reacție de hipersensibilitate la componenta metalică (oțel, nichel, crom) sau la componenta medicamentoasă, pentru stenturile farmacologic active. Deși alergia la metal este rară, ea este atenționată de producători în prospectul stenturilor și este de obicei depistată anamnestic (ca dermatită de contact la bijuterii, curele metalice, ceasuri, rame de ochelari). Alergia la medicamentele folosite pentru căptușirea stenturilor DES (paclitaxel, sirolimus) este însă o problemă neglijată – în acest sens au apărut întrebări cu privire la beneficiile efectuării unui test de alergie înainte de intervenția coronariană percutană sau de administrarea a unei scheme scurte de corticosteroizi după angioplastie. Răspunsul este probabil negativ, întrucât alergia la stent este un eveniment extrem de rar. O posibilă abordare ar fi de a încorpora medicamente anti-alergice și de a evalua dacă există o scădere a ratei de restenoză constatată pentru stenturile DES.

Există și un forum pe ptca.org cu experiențe ale pacienților despre o posibilă reacție alergică după implantarea unui stent.

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh