1 din 6 cancere este cauzat de infecții preventibile sau tratabile

Unul dintre cele mai de temut cuvinte din lumea medicală este cancerul. Una din cauzele apariției cancerului este reprezentată de infecția cu microorganisme oncogene.

Infecția cu Helicobacter pylori, HPV (virus papiloma uman), virus hepatitic B sau C este responsabilă pentru 16.1% din totalul cazurilor de cancer, potrivit unui studiu publicat în Lancet.

Acești 4 agenți infecțioși duc la apariția anuală a 2 milioane de cazuri de cancer cervical, gastric și hepatic. Astfel, se poate afirma că 1 din 6 cancere este cauzat de o infecție preventibilă sau tratabilă. 30% din cazurile de cancer atribuibile infecțiilor oncogene apar la persoane sub 50%. Majoritatea apar în țările subdezvoltate.

Aplicația clinică a acestor cifre este următoarea:

  • odată depistată, infecția Helicobacter pylori trebuie tratată cu regimurile standard de tratament, urmată de verificarea eradicării la 1 lună post-tratament antibiotic (având în vedere rezistența în creștere la unele antibiotice)
  • trebuie promovată mai mult profilaxia infecției cu virusurile hepatitice B și C
  • trebuie crescut accesul la terapiile antivirale directe pentru eradicarea infecției cu virus hepatitic C
  • pacienții cu hepatită cronică B sau C trebuie urmăriți la 6 luni prin ecografie abdominală și dozare de AFP (alfa-fetoproteină) pentru screeningul carcinomului hepatocelular
  • femeile cu test Papanicolau modificat trebuie să-și facă un test HPV pentru a vedea dacă sunt infectate cu o tulpină oncogenă

Add comment


Security code
Refresh