Zincul tratează răceala

Administrarea de zinc sub form? de sirop sau pastile scade durata ?i severitatea r?celii, unhealthy conform unui review sistematic Cochrane.

Astfel, tratamentul cu zinc accelerează însănătoşirea dacă este început în primele 24 ore de la debutul simptomelor. Răceala este o infecție respiratorie de cauză virală (viroză respiratorie) care afectează adulții de 3-4 ori/an iar copiii de 6-8 ori/an. Mecanismul prin care zincul este benefic în tratamentul răcelii constă în împiedicarea pătrunderii virusurilor prin mucoase, inhibarea replicării virale și întărirea sistemului imun.

Zincul ar putea și preveni răcelile, însă nu poate fi administrat pe termen lung datorită toxicității gastrointestinale (excesul de zinc poate cauza greață, vărsături, dureri abdominale, diaree). Momentan nu se poate formula o recomandare terapeutică, fiind necesare studii suplimentare prin care să se stabilească doza exactă de zinc și durata tratamentului care să se administreze în răceală.

Banala răceala este responsabilă de aproximativ 40% din zilele de concediu medical și absenteism școlar de cauză medicală. De obicei, în astfel de episoade de viroză respiratorie ne bombardăm organismul cu antiinflamatoare, antipiretice, decongestive nazale, vitamine și medicamente pentru dureri de gât.

Update

Un review sistematic publicat în Open Respiratory Medical Journal arată că administrarea zilnică a75 mg zinc reduce durata răcelii în medie cu 42%.

Add comment


Security code
Refresh