Tratamentul herpesului labial

Herpesul labial este o afec?iune cutaneo-mucoas? cauzat? de virusul herpes simplex, nurse în special tipul 1.

Infecţia virală afectează 10-30% din populaţia adultă, iar rata recurenţelor variază de la o persoană la alta. În apariţia leziunilor herpetice au fost incriminaţi mai mulţi factori declanşatori: fizici (radiaţiile ultraviolete, traumatismele locale – intervenţiile dentare sau neurochirurgicale, procedurile cosmetice de la nivelul feţei), hormonali (legaţi de menstruaţie sau sarcină), factori psihogeni (în special stress-ul). Orice infecţii intercurente pot fi complicate de apariţia unui herpes labial. Leziunile herpetice reapar de obicei în acelaşi loc sau la câţiva milimetri distanţă faţă de leziunea precedentă. În cazul herpesului recidivant, leziunea apare ca o pată roşie inflamată, care se măreşte şi se umple cu lichid, formând vezicule. Veziculele confluează şi formează o ulceraţie. Transformările leziuniii herpetice durează aproximativ 2-3 zile, iar vindecarea se produce de obicei în maxim 10 zile. În cazul leziunii primare din herpes, procesul de vindecare se prelungeşte pe durata a 2-3 săptămâni, dar durerea la acest nivel poate persista pentru mai mult de o lună. Controlul recurenţelor din infecţia cu HSV constă în identificarea şi pe cât posibil evitarea factorilor declanşatori, cât şi pe folosirea agenţilor antivirali. Până în acest moment nu s-a descoperit un tratament curativ al infecţiei herpetice. Există o serie de tratamente supresive pentru virusul herpetic, cât şi tratamente topice care pot reduce durerea şi disconfortul, scurtând şi durata persistenţei leziunii herpetice.

Produsele topice. Majoritatea produselor topice ajută doar la diminuarea simptomatologiei, fără a scădea însă perioada până la vindecare. Folosirea anestezicelor topice, ce conţin benzocaină, lidocaină, tetracaină sau dibucaină ajută la diminuarea senzaţiei de arsură, pruritului (mâncărimii) şi durerii. Aceste anestezice topice au o durată scurtă de acţiune, aproximativ 20-30 de minute. Unguentele cu alantoină, dimeticonă sau vaselină menţin leziunea umedă şi previn fisurare acesteia. Crema cu docosanol 10% este singurul produs topic demonstrat a scădea durata până la vindecare, dacă se aplică la primul semn de recurenţă (senzaţie de furnicătură). Docosanolul se aplică de 5 ori pe zi până când leziunea e vindecată.

În afara unguentelor, pentru tratamentul topic al herpesului se pot folosi şi plasturii Compeed, ce au în compoziţia lor hidrocoloid. Plasturii ameliorează durerea şi previn apariţia veziculelor. Plasturii se aplică pe leziune şi se înlocuiesc de 3 ori/zi. Avantajele acestora sunt şi de ordin estetic, deoarece peste plasturi se poate aplica ruj sau lipstick.

Produsele topice cu aciclovir sau penciclovir reduc perioada până la vindecare cu aproximativ jumătate de zi şi scad durerea de la nivelul leziunii. Eficacitatea produselor antivirale topice este limitată de penetrarea slabă la locul replicării virusului herpetic. Crema cu aciclovir trebuie aplicată de 5 ori pe zi timp de 4 zile, iar cea cu penciclovir o dată la 2 ore în starea de veghe, timp de 4 zile.

Terapia orală. Pentru tratamentul oral al herpesului la adulţi se pot folosi aciclovirul, valaciclovirul şi famciclovirul. Administrarea orală a acestor antivirale scade durata recurenţelor, mai ales dacă sunt administrate la debut, înainte ca leziunea herpetică să apară (în stadiul preeruptiv). Antiviralele herpetice sunt bine tolerate, cele mai frecvente efecte adverse constând în cefalee, greaţă şi diaree. Valaciclovirul şi famciclovirul se administrează o singură zi astfel: 2 g valaciclovir oral la 12 ore sau o singură doză de 1,5 g famciclovir oral. În cazul aciclovirului, doza orală recomandată este de 400 mg de 5 ori/zi timp de 5 zile. Toate aceste 3 antivirale sunt considerate sigure şi eficiente când se administrează la gravidă. Doar aciclovirul şi valaciclovirul prezintă date de siguranţă pentru administrarea în perioad alăptării.

Persoanele care prezintă mai mult de 2 recurenţe în decurs de 4 luni ar trebui să ia în considerare terapia cronică supresivă. Pentru prevenirea recurenţelor în infecţia cu virusul herpes simplex, se administrează zilnic valaciclovir oral (la persoanele imunocompetente) sau famciclovir (la persoanele imunodeprimate).

Pentru ameliorarea durerii se pot folosi şi analgezice sistemice, cum sunt aspirina, ibuprofenul sau paracetamolul.

Terapia injectabilă. În herpesul recidivant se poate administra rodilemid injectabil intramuscular. Rodilemidul prezintă efecte antivirale, antiinflamatoare şi imunomodulatoare.

Alte opţiuni de tratament includ suplimentele cu lizină, bioflavonoizi din citrice, Lactobacillus acidophilus, vitaminele C, E şi B12, fără a prezenta însă o bună evidenţă clinică.

Add comment


Security code
Refresh