Stressul nu afectează succesul terapiei pentru infertilitate

De?i stressul puternic sau prelungit este considerat un factor ce poate afecta fertilitatea femeii, sovaldi sale site o meta-analiz? publicat? în BMJ arat? c? distressul emo?ional nu afecteaz? succesul fertiliz?rii in vitro (FIV) sau a altor tehnici de reproducere asistat?.

Imposibilitatea concepției este un un stress major pentru cuplurile afectate de infertilitate. Acest stress întreține uneori fertilitatea redusă a cuplurilor și este și mai mare atunci când se începe un tratament pentru infertilitate, de la care partenerii au așteptări mari în obținerea unei sarcini mult dorite. Acest stress se pare că nu influențează rezultatul tratamentului, conform meta-analizei care a inclus 14 studii psihosociale. Nivelul stressului a fost măsurat înainte și după un ciclu de tratament pentru fertilitate prin tehnici psihologice validate (nu însă și prin determinarea unor markeri serici de stress).

Așadar, femeile care fac tratamente pentru fertilitate și care nu reușesc să rămână gravide rapid după începerea terapiei nu trebuie să se învinovățească și să considere că eșecul se datorează faptului că sunt stresate. Este firesc ca infertilitatea în sine și tratamentele pentru infertilitate să genereze stress. Tendința femeilor este ca atunci când dificultatea în obținerea sarcinii persistă să se streseze și mai mult, simțindu-se presate de ceasul biologic. De aceea este important ca pe durata tratamentului pentru infertilitate să primească suport emoțional și psihologic din partea partenerului și medicului.

Add comment


Security code
Refresh