Stimularea magnetică transcraniană

Stimularea magnetic? transcranian? (TMS, pills Transcranial magnetic stimulation) este o procedur? terapeutic? non-invaziv? folosit? în diferite afec?iuni neuropsihice.

Cum funcționează stimularea magnetică transcraniană?

TMS are la bază stimularea electrică a neuronilor cerebrali din anumite regiuni ale cortexului. Cu ajutorul unui dispozitiv (coil) care se plasează lângă capul pacientului se crează un câmp magnetic care induce pulsuri scurte de electricitate ce vor stimula neuronii cerebrali. Câmpul magnetic creat este similar cu cel al unui aparat de IRM (imagistică prin rezonanță magnetică). Efectul este maxim pentru structurile situate cât mai aproape de dispozitivul magnetic (cortex, regiunile imediat subcorticale), fiind destul de redus pentru structurile cerebrale profunde.

O ședință durează 30-60 minute, iar tratamentul se face zilnic timp de 4-6 săptămâni (repetitive TMS, rTMS). Procedura este nedureroasă.

De ce este mai bună stimularea magnetică transcraniană decât celelalte proceduri de stimulare cerebrală?

Stimularea magnetică transcraniană presupune un disconfort minim pentru pacient. Singurul efect advers este durerea de cap. Extrem de rar au fost raportate convulsii sau sincopă, la pacienți cu factori predispozanți. Uneori pot apărea tulburări cognitive sau simptome psihiatrice ușoare.

Avantajul este că evită astfel reacțiile adverse ale medicamentelor (ex. antidepresive), precum și efectele secundare ale terapiei cu electroșocuri, stimulării cerebrale profunde sau stimulării craniane directe, cu electrozi.

Aplicații diagnostice și terapeutice

Stimularea magnetică transcraniană este folosită atât în scop diagnostic, cât și terapeutic. Astfel, TMS poate fi utilă în evaluarea activității și funcției anumitor circuite neurale – ex. la pacienții care au suferit un accident vascular cerebral, leziuni ale măduvei spinării sau scleroză multiplă.

TMS este utilizat în tratamentul următoarelor afecțiuni neurologice și psihiatrice (unele indicații sunt în studiu):

  • depresie (beneficiu confirmat prin multiple meta-analize)
  • schizofrenie
  • renunțare la fumat
  • migrene
  • sechele după accident vascular cerebral (deficit motor, afazie)
  • boala Parkinson
  • scleroza multiplă
  • distonie

Despre stimularea magnetică transcraniană

Video în care unui jurnalist i se "dezactivează" regiunea cerebrală responsabilă de vorbire

Referințe: Guidelines for the use of TMS in clinical practice and research, foto: hopkinsmedicine.org

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii