Sterilizarea masculină

Cuplurile care au deja copii ?i nu mai doresc s? conceap? recurg deseori la o metod? de sterilizare pentru contracep?ie.

La femeie se poate practica fie ligatura trompelor uterine (laparoscopic), fie metode intervenționale transluminale prin abord transcervical (Adiana, Essure) .

Pentru bărbați există de asemenea opțiunea chirurgicală – vasectomie (denumită medical deferentectomie, adică secționarea ductului deferent) sau ocluzie cu IVD (Intra-Vas Device) sau opțiunea intervențională – pensarea canalului deferent cu un clip (Pro-Vas), ocluzia acestuia cu un dop din silicon, poliuretan sau stiren. Acestea din urmă nu presupun incizii și sunt reversibile, ceea ce înseamnă că bărbatul își poate relua fertilitatea dacă dorește. Deși vasectomia poate fi și ea reversată (în 50-80% din cazuri), circa 1/3 dintre pacienții operați acuză ulterior dureri testiculare. Actualmente există mai multe variante ale metodei clasice de vasectomie asociate cu o frecvență scăzută a sindromului dureros post-vasectomie.

În cazul tratamentelor intervenționale există un risc ușor mai mare de persistență a fertilității față de cel chirurgical clasic.

foto: ireland.your-life.com

Add comment


Security code
Refresh