Stenturi cu vin roșu

Pornind de la premisa c? alcoolul consumat în cantit??i moderate reprezint? un factor protector pentru bolile cardiovasculare, stuff cercet?torii au venit cu o propunere inedit?: stenturi c?ptu?ite cu polifenoli extra?i din vinul ro?u.

Datele prezentate de Jim Kleinedler la AHA Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology 2011 Scientific Sessions arată că astfel de stenturi reduc hiperplazia neointimală și promovează reendotelizarea pe modele de animale de laborator.

Stenturile coronariene/carotidiene ar urma să conțină resveratrol, un compus care reduce rata de restenozare, accelerează reendotelizarea și limitează activarea celulelor inflamatorii, și quercetin, un antioxidant puternic care inhibă activarea plachetară și proliferarea celulelor musculare netede vasculare.

În studiile cu stenturi active farmacologic (DES) s-a constatat că substanțele antiproliferative eliberate de stent inhibă proliferarea celulelor musculare netede dar acționează neselectiv pe peretele celular și întârzie formarea de endoteliu funcțional. Prin întârzirea reendotelizării, aceste stenturi cresc riscul de tromboză în condițiile întreruperii terapiei antiagregante plachetare. Stenturile căptușite cu polifenoli din vin rezolvă aceast neajuns prin aceea că inhibă restenoza și în același timp promoveză și reendotelizarea.

Referințe: "Red-wine" polyphenol stent shows promise, TheHeart

Add comment


Security code
Refresh