Sindromul de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil este o afectiune functional? a intestinului caracterizat? prin dureri abdominale moderate, capsule decease disconfort, and balonare ?i alterarea tranzitului intestinal. Boala poate ap?rea în urma unei infec?ii sau a unui stress.

Cauze

Iniţial a fost considerată o boală psihosomatică, iar actualmente este luată în considerare ipoteza unui istoric de boală infecţioasă. Unele studii au evidenţiat o participare a unei reacţii imune: biopsiile de mucoasă intestinală şi analizele de sânge au confirmat prezenţa unor citokine proinflamatorii şi care intervin în răspunsul imun (IL-1, serotonină, TNF-alfa, IL-6).

Semne și simptome

Durere sau disconfort abdominal, constipaţie ce alternează cu diaree, modificări în frecvenţa sau caracteristicile scaunului, tenesme rectale, balonare. Simptomatologia se poate ameliora sau poate dispărea după emisia scaunului.

Pacienţii cu sindrom de colon iritabil asociază frecvent reflux gastroesofagian, boli ale tractului genitourinar, tulburări psihologice, fibromialgie şi cefalee (migrene).

Adesea, sindromul de colon iritabil poate apărea în urma unui episod infecţios caracterizat prin febră, vărsături şi diaree.

Diagnostic

Nu există analize de laborator sau explorări imagistice care să confirme diagnosticul de colon iritabil. Acesta se pune în urma examenului clinic, prin excluderea celorlalte cauze ale simptomatologiei.

Diagnostic diferențial

Se face cu boala celiacă, intoleranţa la lactoză, parazitoze intestinale (giardiază, oxiuroză, ascaridiază), boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, rectocolita ulcerohemoragică), constipatia functională cronică, intoxicaţii alimentare, boli infectioase intestinale (Blastocystis), diverticulită.

Tratament

Deşi colonul iritabil nu este complet vindecabil, există tratamente care ameliorează simptomatologia. Dieta este foarte importantă în diminuarea durerilor, disconfortului si tulburărilor de tranzit: produsele din lapte vor fi înlocuite cu soia sau orez, se vor consuma mese mici şi frecvente, se va evita carnea rosie, produsele uleioase sau cu grăsime multă, ciocolata solidă, cafeaua, alcoolul, sucurile carbogazoase (în special cele care conţin sorbitol), se vor include în alimentatie fibre.

Tratamentul medicamentos poate consta în laxative la pacienţii la care predomină constipaţia, antidiareice (analogi de opioide – loperamid, codeină, difenoxilat) la cei la care predomină diareea, antispastice (neurotrope de tipul anticolinergicelor – scobutil sau musculotrope [nu afectează motilitatea normală a tractului gastrointestinal]), tranchilizante, agonişti ai receptorilor serotoninergici (pentru cei cu constipaţie: agonişti 5-HT4 sau SSRI), antagonişti ai receptorilor serotoninergici (pentru cei cu diaree), antibiotice – rifaximin (Normix). Ca terapii alternative se poate apela la psihoterapie, hipnoterapie, probiotice sau acupunctură.

Add comment


Security code
Refresh