Semne și simptome de cancer ovarian

Considerat ca apar?inând categoriei de boli “silent killer” (uciga? t?cut), advice physician cancerul ovarian poate fi simptomatic înc? din stadii precoce.

Deși reprezintă doar 4% din totalul formelor de cancer la femeie, cancerul ovarian are cel mai prost prognostic din toate cancerele ginecologice.

Iată principalele simptome care se asociază cu cancerul de ovar:

  • distensie abdominală
  • urinare frecventă
  • durere abdominală
  • sângerări în postmenopauză
  • diminuarea apetitului (inapetență)
  • sângerări rectale
  • balonare abdominală

Luate separat, fiecare dintre aceste simptome au o valoare predictivă pozitivă mică – de 1%, cu excepția distensiei abdominale pentru care valoarea predictivă este de 2.5% (însemnând că 1 din 40 femei cu acest simptom are cancer ovarian). Riscul este similar ca pentru cel de cancer pulmonar la un pacient cu hemoptizie (tuse cu sânge) sau de cancer colorectal la un pacient cu rectoragie. Dacă o femeie acuză distensie abdominală, trebuie efectuat un consult ginecologic, o ecografie transvaginală și determinarea markerului tumoral CA-125 (care este specific pentru cancerul ovarian, dar identifică doar 50% din cazuri). Din păcate, simptomele digestive sunt puse adesea pe seama unui sindrom de intestin iritabil, însă nu aceasta trebuie luat în considerare ca prim diagnostic la o pacientă peste 50 ani care nu se știa cu astfel de probleme gastrointestinale.

Supraviețuirea la 5 ani a pacientelor cu cancer ovarian este în jur de 30-40%. Rata de supraviețuire crește la 70% pentru pacientele depistate devreme, însă diagnosticul precoce este pus în doar 1/5 cazuri.

Referințe: Risk of ovarian cancer in women with symptoms in primary care: population based case-control study, BMJ 2009

Add comment


Security code
Refresh