Sensibilitatatea la gluten non-celiacă

Sensibilitatatea la gluten non-celiac? (NCGS, look non-coeliac gluten sensitivity) este o entitate descris? recent care define?te pacien?ii cu intoleran?? la gluten (simptomatologie superpozabil? cu cea din boala celiac?, care se amelioreaz? dup? diet? gluten-free), dar care au serologie ?i histologie negativ? pentru celiachie.

Se estimează că pentru fiecare persoană cu boală celiacă ar putea exista alte 6-7 care să sufere de NCGS, ceea ce înseamnă că această afecțiune ar putea afecta până la 9% din populație.

În ceea ce privește triggerul, este posibil ca acesta să nu fie reprezentat (numai) de gluten, fiind incriminate și alte proteine din grâu denumite ATI (amylase trypsin inhibitor) sau carbohidrați cu lanț scurt de tipul FODMAP (Fermentable Oligo-saccharides, Di-saccharides, Mono-saccharides And Polyols).

Clinic, pacienții cu sensibilitate la gluten non-celiacă prezintă simptomatologie dispeptică similară cu cea din boala celiacă, la care se adaugă o frecvență crescută de manifestări extraintestinale precum cefalee, dureri articulare, parestezii.

Diagnosticul este unul de excludere. Diagnosticul diferențial trebuie făcut cu boala celiacă (în care sunt prezenți anticorpii anti-transglutaminază tisulară, anti-endomisium, anti-gliadină, anti-peptide gliadinice deaminate și există modificări histopatologice caracteristice atrofie vilozitară, hiperplazie de cripte și limfocitoză intraepitelială) și alergia la grâu (în care există IgE specifice). În sensibilitatea la gluten non-celiacă lipsesc autoanticorpii și enteropatia cu creșterea permeabilității mucosale.

Tratamentul este adesea auto-asumat de pacienți, dieta fără gluten fiind de fapt o probă diagnostică (pacienții se prezintă la medic tocmai afirmând o ameliorare a simptomatologiei după adoptarea dietei gluten-free).

Referințe: Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification, Sapone et al. BMC Medicine 2012, 10:13. Abstract

Add comment


Security code
Refresh