Semnul și Sindromul Trousseau

Francezul Armand Trousseau a l?sat medicinei dou? entit??i clinice care îi poart? numele: un semn al tetaniei latente ?i un sindrom de hipercoagulabilitate asociat cancerelor.

Sindromul Trousseau sau tromboflebita migratorie reprezintă o stare de hipercoagulabilitate asociată unei malignități care se manifestă clinic sub formă de evenimente trombotice (tromboze venoase) ce preced sau sunt diagnosticate concomitent cu un cancer ocult. Sindromul Trousseau apare adesea în cadrul unui adenocarcinom de pancreas sau plămân. Pe acest fond de hipercoagulabilitate paraneoplazică pacienții dezvoltă tromboze la nivelul venei porte, venelor profunde ale membrelor inferioare sau venelor superficiale din orice zonă a corpului. Caracteristica acestor tromboze este rezolvarea spontană, cu reapariția în alte teritorii venoase, de unde și numele de tromboflebită migratorie. Armand Trousseau a descris acest sindrom și pe propria persoană, fiind ulterior diagnosticat cu cancer gastric.

Semnul Trousseau este un semn clinic constatat la pacienții cu calciu scăzut, adesea după apariția altor manifestări ale hipocalcemiei – tetanie, hiperreflexie. Semnul Trousseau este declanșat de comprimarea brațului cu manșeta unui tensiometru la o presiune peste tensiunea arterială sistolică timp de câteva minute. Blocarea fluxului de sânge demască hipocalcemia cu apariția iritabității neuromusculare. Clinic apare mâna de mamoș (main d'accoucheur) – cu flexia articulației radiocarpiene și a articulațiilor metacarpofalangiene, extensie articulațiilor interfalangiene proximale și distale și adducția degetelor. Semnul Trousseau este mai specific decât semnul Chvostek pentru tetania latentă (spasmofilie), care poate apărea în caz de hipocalcemie, hipomagnezemie sau alcaloză metabolică.

Add comment


Security code
Refresh