Scala Bristol de apreciere a scaunului

Una din întreb?rile oric?rui consult la medic, viagra ?i mai ales la gastroenterolog, este cum sunt scaunele. Întrucât normalul poate avea o semnificație diferită pentru fiecare, cel mai bine este să se insiste cu întrebări suplimentare asupra frecvenței și consistenței scaunelor, și dificultății la defecație.

O altă metodă de apreciere a scaunelor este scala Bristol – dezvoltată de Dr. Ken Heaton de la Universitatea Bristol și publicată în 1997 în Scandinavian Journal of Gastroenterology. Forma scaunelor pe baza scalei Bristol poate fi folosită drept marker surogat pentru aprecierea tranzitului intestinal. Astfel, tipurile 1, 2 și 3 indică constipație, tipurile 4 și 5 sunt scaune normale, iar tipurile 6 și 7 sugerează un tranzit intestinal accelerat (diaree).

Frecvența, forma, consistența și conținutul scaunelor (mucus, puroi, sânge) pot fi indicii valoroase pentru patologia digestivă. Scala Bristol este folosită atât în practica zilnică, cât și în cercetare pentru stabilirea eficienței diferitelor tratamente.

Add comment


Security code
Refresh