Sarcina și sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune endocrina caracterizata prin hiperandrogenism anovulator si prezenta de chisturi ovariene multiple.

Pe lângă complicațiile cardiometabolice, una din principalele probleme ale femeilor cu ovare polichistice este dificultatea în a rămâne însărcinate. Descrisă pentru prima oară ca sindromul Stein-Leventhal, sindromul ovarelor polichistice se diagnostică pe baza anovulației cronice (oligomenoree – sub 8 cicluri menstruale/an, amenoree), hiperandrogenismului clinic (acnee, obezitate, hirsutism, clitoromegalie, alopecie) sau paraclinic și excluderea altor cauze de tulburări ovulatorii (hiperprolactinemie, sindrom Cushing, tumori secretante de androgeni, sindrom adrenogenital). Absența ovulației poate fi obiectivată prin studii de ecografie transvaginală, curbă menotermică rectilinie, biopsie endometrială, dozări hormonale sau evaluarea mucusului cervical. Ovarele polichistice sunt prezente la circa 5-10% dintre femeile aflate în perioada fertilă. Chistele sunt de fapt foliculi ovarieni care nu reușesc să expluzeze ovocitul la ovulație datorită capsulei îngroșate de la suprafața ovarului.

Infertilitatea asociată ovarele polichistice

Profilul hormonal al femeilor cu ovare polichistice – valori crescute ale androgenilor sintetizați în ovar (testosteron, androstendion) și estrogenilor (urmare a conversiei periferice, sub acțiunea aromatazei din țesutul adipos, a androgenilor), FSH și LH crescute, hiperinsulinemie cu insulinorezitență – este nefavorabil sarcinii.

Tratamentul infertilității în sindromul ovarelor polichistice cuprinde:

  • măsuri generale – scădere în greutate, optimizarea dietei
  • medicamentos – insulinosensibilizante (biguanide – metformin, sau tiazolidindione), contraceptive orale, antiandrogeni (flutamid, finasterid, ciproteron), agonști de GnRH, stimulare ovariană cu clomifen citrat sau gonadotrofine extrase din urina femeilor gravide/la menopauză sau FSH recombinant (puregon, gonal-f)
  • chirurgical – decorticare a ovarelor, rezecție cuneiformă de ovar, drilling ovarian (uneori recomandat ca terapie inițială), scarificare ovariană, laserterapie, crioterapie. În cazurile refractare, se poate efectua ooforectomie unilaterală cu producerea ovulației în ovarul restant.
  • fertilizare in vitro

Complicații obstetricale la gravidele cu ovare polichistice

Odată obținută sarcina, gravidele cu ovare polichistice au un risc crescut de a se confrunta cu complicații obstetricale:

  • pierdere a sarcinii
  • naștere prematură
  • diabet gestațional
  • preeclampsie și alte complicații cardiovasculare
  • complicații perinatale

Add comment


Security code
Refresh