Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie 2015

Trei cercetatori împart premiul Premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie 2015, pentru descoperirea de terapii are au revolutionat tratamentul unora dintre cele mai devastatoare boli parazitare.

Astfel, premiul a fost împărțit jumătate între William C. Campbell și Satoshi Ōmura pentru descoperirea ivermectinei (medicament folosit împotriva infestărilor cu nematode – responsabile de boli precum oncocercoza sau cecitatea râurilor, sau elefantiazis) și cealaltă jumătate pentru Youyou Tu, care a izolat medicamentul antimalaric artemisinin dintr-o plantă folosită în medicina tradițională chineză.

Dr. Campbell s-a născut în 1930 în Irlanda și a lucrat la Institutul Merck; în prezent este cercetător emerit la Universitatea Drew din Madison. Dr. Omura, născut în 1935 în Japonia, este profesor emerit la Universitatea Kitasato din Tokyo. Dr. Tu s-a născut în China în 1930 și a fost afiliată la China Academy of Chinese Medical Sciences. Youyou Tu este primul laureat chinez al premiului Nobel și cea de-a 12-a femeie care câștigă un Nobel.    

Descoperirea ivermectinei a pornit de la cercetările lui Ōmura, care a izolat bacteria Streptomyces avermitilis din probe de sol din Japonia, cercetări care au fost preluate de Campbell, care a arătat că această bacterie este eficientă ca agent anti-parazitar. Compusul responsabil de acest efect, avermectină, a stop-sleepiness-meds.com modificat în medicamentul ivermectină.

În timp ce Ōmura și Campbell descopereau avermectina, Tu a izolat compusul anti-malaric artemisinin din planta Artemisia annua. Cercetătoarea chineză a cîștigat și premiul Lasker în 2011.  

Mai multe detalii pe site-ul Nobel.

Add comment


Security code
Refresh