Pregătirea pentru colonoscopie

Pregatirea pentru colonoscopie consta în tinerea unui regim si administrarea orala a unor solutii care au rolul de a curata colonul (intestinul gros), pentru o vizualizare cât mai buna a peretilor intestinali.

Pregătirea este o parte foarte importantă a examenului colonoscopic, de ea depizând explorarea în întregime a colonului pacientului. În cazul unei pregătiri necorespunzătoare, cu resturi de materii fecale solide/lichide în lumenul intestinal, investigația durează mai mult, este mai greu tolerată și împiedică vizualizarea completă a mucoasei colonului, putând fi necesară repetarea colonoscopiei.

Dietă

În ziua precedentă examinării colonoscopice pacientul nu va consuma fructe bogate în semințe – kiwi, struguri, smochine, sau legume de tipul roșiilor, castraveților. În ziua respectivă se va lua doar micul dejun constând în alimente ușor digerabile, care nu au un conținut crescut de fibre. După prânz, pacientul va ține un regim hidric – supă strecurată, zeamă de compot, ceai, apă. Este important ca pacientul să nu fi făcut vreo explorare cu bariu și să nu fi luat cărbune medicinal sau preparate cu fier în ultimele 2 zile anterior colonoscopiei.

Evacuarea conținutului intestinal

Pentru curățarea colonului medicul vă poate recomanda diferite soluții purgative – Fortrans, Endofalk, Picoprep, Dulcolax.

Pregătirea cu Fortrans

Fortrans este o soluție polielectrolitică care produce o diaree osmotică ce curăță colonul de resturile fecale. Începând cu ora 16 în după-amiaza care precede ziua colonoscopiei, veți reconstitui soluția de Fortrans prin dizolvarea conținutului a 4 plicuri în 4 litri de apă (1 plic la 1 litru) și veți bea câte o cană de 250 ml din această soluție la fiecare 15-30 minute, astfel încât pe durata a 4-6 ore soluția să fie complet consumată. Întrucât gustul nu este foarte plăcut, se recomandă păstrarea soluției la frigider sau adăugarea de zeamă de lămâie sau grepfruit. Bomboanele mentolate consumate concomitent cu soluția de Fortrans pot ajuta la tolerarea mai bună a soluției (GI Endoscopy, 2013). Dacă li se face face foame, bolnavii pot servi câteva lingurițe de înghețată sau miere de albine. Pacientul va fi informat că după ce începe să bea soluția de Fortrans va avea din ce în ce mai multe scaune, iar ultimele trebuie să fie apoase, limpezi. Uneori se poate asocia pregătirii cu Fortrans și efectuarea de clisme evacuatorii, seara înaintea colonoscopiei și dimineața în ziua examinării. Unii medici preferă o schemă diferită de pregătire cu Fortrans – 2 plicuri în după-amiaza înaintea colonoscopiei și 2 plicuri în dimineața zilei în care se face explorarea (studii recente au arătat superioritatea acestei scheme de pregătire, GI Endoscopy 2011). Regula care trebuie respectată este ca administrarea soluției să fie încheiată cu cel puțin 4 ore și cel mult 12 ore înaintea efectuării colonoscopiei. Întrucât scaunele diareice multiple induse de soluția de pregătire pot provoca iritație la nivelul anusului se recomandă spălarea cu apă călduță după fiecare scaun și folosirea de șervețele umede pentru toaleta locală.

Pregătirea cu Endofalk

Pentru pregătirea cu Endofalk sunt necesare 8 plicuri: se dizolvă 2 plicuri de Endofalk în 500 ml apă, apoi se mai adaugă acestei soluții încă jumătate de litru de apă și se repetă reconstituirea soluției și pentru celelalte plicuri. În total sunt 4 litri de soluție care se beau în același mod ca soluția de Fortrans. Se recomandă să se agite periodic sticlele cu soluțiile preparate.

Pregătirea cu PicoPrep

Pregătirea cu PicoPrep are avantajul că trebuie băută o cantitate mai mică de soluție de pregătire, care în plus are un gust plăcut (de portocale). Cutia de PicoPrep conține 2 plicuri: fiecare plic se dizolvă în 250 ml apă și se bea unul la ora 14 și celălalt la ora 20 în ziua precedentă colonoscopiei. Între orele 14 și 20 se consumă din oră în oră 500 ml apă și se iau 3 pastile de bisacodil (Dulcolax). Există și alte scheme de pregătire cu PicoPrep, în funcție de experiența fiecărui medic.

Add comment


Security code
Refresh