Polipastila, studiată intens de cardiologi

Polipastila (polypill) este un deziderat ambi?ios al cardiologiei moderne prin care se dore?te combinarea tuturor medicamentelor de care are nevoie un pacient cardiac într-un singur preparat farmaceutic. Administrarea în doză unică zilnică a unei singure pastile, comparativ cu 5 pastile (2 antihipertensive, un diuretic, un antiagregant și o statină) ar crește spectaculos complianța pacienților la tratament, care este o mare problemă a practicii medicale.

După ce trialul TIPS a arătat eficiența primei polipastile – Polycap (12.5 mg hidroclorotiazidă, 50 mg atenolol, 5 mg ramipril, 20 mg simvastatină și 100 mg aspirină) în atingerea țintelor privind scăderea frecvenței cardiace și a agregării plachetare și mai puțin în ceea ce privește reducerea valorilor tensionale și a colesterolemiei, actualmente se află în studiu mai multe polipastile, în trialurile UMPIRE (Use of a Multidrug Pill in Reducing Cardiovascular Events), SPACE (Single Pill to Avert Cardiovascular Events), IMPACT (Improving Adherence Using Combination Therapy) și GAP (Kanyini-Guidelines Adherence with the Polypill).

Studiul UMPIRE va avea 2 ramuri: una care va cuprinde pacienți cu antecedente de infarct cărora li se va administra o polipastilă cu 75 mg aspirină, 40 mg simvastatină, 50 mg atenolol și 10 mg lisinopril, și una care va cuprinde pacienți cu antecedente de AVC care vor primi o polipastilă cu 75 mg aspirină, 40 mg simvastatină, 10 mg lisinopril și 12.5 mg hidroclorotiazidă (prin urmare toți pacienții vor avea cel puțin un eveniment cardiovascular în antecedente). Astfel, trialul UMPIRE va include pacienți cu risc mai înalt decât cei din TIPS (The Indian Polycap Study), care erau persoane sănătoase cu un factor de risc cardiovascular. Obiectivul primar al studiului UMPIRE va fi aderența la terapie.

Investigatorii din studiul TIPS, care a confirmat fezabilitatea polipastilei dar a dezamăgit ca eficiență în scăderea colesterolemiei și a valorilor tensionale, derulează actualmente trialul TIPS 2 prin care se va compara eficacitatea polipastilei Polycap din TIPS 1 cu o una identică dar cu doze duble ale medicamentelor componente.

Trialul SPACE include pacienți cu istoric de infarct miocardic, accident cerebral vascular sau cu risc cardiovascular înalt și are în studiu o polipastilă cu 2 antihipertensive, o statină și un antiagregant (aspirină).

Trialul Kanyini-GAP are ca endpoint evaluarea diferenței dintre aderența pacienților aflați sub tratament clasic și cei aflați sub tratament cu polipastilă.

Trialul IMPACT analizează de asemenea beneficiile privind complianța pe termen lung a pacienților tratați cu polipastilă comparativ cu cei tratați plurimedicamentos.

Ca urmare a controverselor recente privind utilizarea aspirinei în prevenția primară, specialiștii consideră că se impune o evaluare a rolului aspirinei în polipastilă.

Add comment


Security code
Refresh