Noiembrie - luna dedicată conștientizării cancerului de pancreas

Cancerul pancreatic este una dintre principalele cauze de deces prin cancer. Acest lucru este consecința depistării neoplasmului de pancreas în stadii tardive, în care nu mai pot fi aplicate tratamente cu viză curativă.

Raportul anual privind rata deceselor prin cancer la nivelul Europei arată că în timp ce mortalitatea pentru multe alte tipuri de cancer a scăzut (colorectal, prostată, sân), rata de deces prin cancer de pancreas este în creștere. În acest sens, pe lângă eforturile comunității academice privind cercetarea de noi tratamente și implementarea unor strategii de depistare precoce, un interes deosebit a fost manifestat pentru promovarea lunii noiembrie drept luna conștientizării cancerului de pancreas. 

Campania are drept scop diseminarea informațiilor cu privire la factorii de risc, semnele și simptomele care pot apărea în cancerul pancreatic, precum și diagnosticul și tratamentul acestei neoplazii:

  • Factorii de risc pentru neoplasmul pancreatic sunt: fumatul, consumul de alcool, obezitatea, antecedente familiale de cancer pancreatic, antecedente personale de pancreatită cronică, boli ereditare (pancreatită ereditară, sindrom Peutz Jeghers, sindrom Lynch, sindrom FAP, sindrom Li-Fraumeni).
  • Semne și simptome: icter (colorarea în galben a pielii și mucoaselor), scădere în greutate inexplicabilă, durere abdominală, durere de spate, diabet zaharat nou apărut neasociat cu creștere în greutate, scaune grăsoase.
  • Diagnosticul este stabilit pe baza examenelor imagistice (CT, RM, tehnici endoscopice) și a examenului histopatologic.
  • Opțiunile de tratament includ chimioterapie și chirurgie.

Mai multe detalii pe World Pancreatic Cancer Day.

Referințe: Malvezzi M. European cancer mortality predictions for the year 2016 with focus on leukaemias. Ann Oncol 2016; 27: 725–73. 

Add comment


Security code
Refresh