Nodulii Osler și leziunile Janeway

Nodulii Osler ?i leziunile Janeway sunt stigmate periferice ale endocarditei infec?ioase, cheap rx al?turi de petele Roth (hemoragii retiniene), hemoragiile în a?chie (la nivelul unghiilor) sau pete?iile conjunctivale.

Aceste două manifestări cutanate ale endocarditei sunt consecința emboliilor septice la nivelul pielii, deși pentru nodulii Osler patogeneza pare să fie mai degrabă legată de formarea de complexe imune cu apariția unei vasculite. Ele sunt destul de rar întâlnite în practica clinică însă atunci când apar sunt înalt sugestive pentru diagnosticul de endocardită.

Nodulii Osler sunt noduli eritematoși (cu centru palid), dureroși, palpabili, care apar la nivelul vârfului degetelor de la mână sau picior. Durerea precede dezvoltarea nodulilor cu până la 24 ore.

Leziunile Janeway sunt macule sau pete eritematos-hemoragice, nedureroase, care apar la nivel palmar (eminența tenară sau hipotenară) sau plantar. Apar mai frecvent în endocardita cu Stafilococ auriu. Histologic se constată abcese subcutanate.  

Ieșirea din relieful pielii, caracterul dureros sau nu, precum și localizarea (palmo-plantară sau la vârful degetelor) face diferența între cele 2 leziuni. Leziuni similare au fost descrise în lupus, gonococcemie, endocardita marantică, febra tifoidă sau infecția de cateter.

Referințe: Differences between a Janeway's lesion and an Osler's node in infectious endocarditis, Chest

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii