Micii – cât de (ne)sănătoși sunt?

Când e vorba de o ie?ire la gr?tar în aer liber, view micii (mititeii) sunt obligatoriu inclu?i în meniu. Chiar dac? sunt mici (a?a cum le spune ?i numele), trebuie ?inut cont c? au un con?inut caloric foarte bogat. Astfel, 100g mici au circa 200-300 kilocalorii. În plus, micii sunt făcuți din carne de porc tocată, care are un conținut mare de grăsimi. O altă problemă a micilor o reprezintă faptul că prepararea la grătar cu lemne/cărbuni face ca grăsimea scursă din ei să intre în contact cu fumul și să genereze hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), care au potențial cancerigen (cancere de tub digestiv); de aceea se recomandă ca micii să fie pregătiți pe plită încinsă. O altă problemă a micilor este că adesea ei sunt “stropiți” cu alcool, în special bere.

Singurul avantaj al micilor este că se mănâncă cu muștar, care previne formarea unor compuși toxici în organism.

În ciuda acestor efecte negative asupra sănătății, micii nu sunt însă un dușman atât de mare precum hamburgerul sau frații lui (cheeseburger, dublu-cheeseburger, schaworma), care sunt adevărate bombe calorice. Un burger, care pe lângă carne mai are și maioneză, sosuri, o felie de brânză și o chiflă pufoasă, poate ajunge până la 800 kilocalorii.

Recomandări pentru prepararea și consumul micilor

  • lăsați carnea la macerat timp de 1 zi în frigider (la 4 grade Celsius)
  • preparați pasta la de mici la dvs acasă, eventual folosind un amestec de carne de porc și vită
  • serviți micii cu o salată alături (de legume verzi, roșii, varză)
  • prăjiți carnea de mici pe plită și nu pe grătar
  • decât să consumați numai mici, mai bine faceți mai puțini și preparați și o carne slabă (pulpe sau piept de pui, de curcan)
  • după masă, faceți puțin sport sau măcar o plimbare mai lungă

Micii sunt un specific al bucătăriei balcanice. Persoanele cu afecțiuni digestive, hepatice sau cardiovasculare trebuie să consume mici cu moderație.

Add comment


Security code
Refresh