Contracepție – Metoda mucusului cervical

Metoda mucusului cervical (Billings) este o metoda naturala de contraceptie care are la baza schimbarea caracteristicilor mucusulului (glerei cervicale) pe parcursul etapelor ciclului menstrual.

Aceste modificări au rolul de a proteja spermatozoizii și de a favoriza traseul acestora prin tractul genital feminin, în vederea fecundării ovulului. După menstruație și până la ovulație mucusul este absent sau redus cantitativ, dens, tulbure, alb-gălbui și lipicios; pe măsura apropierii momentului ovulației, mucusul crește cantitativ, devine străveziu, alunecos și subțire (putând fi întins între 2 degete mai mult de 2.5 cm fără să se rupă). Perioada fertilă este intervalul delimitat cu 2 zile și 4 zile după apariția secrețiilor cervicale abundente, transparente și de consistență scăzută. Principiul metodei mucusului cervical este reprezentat de identificarea perioadei fertile și apelarea la metode contraceptive (abstinență, metode hormonale, metode de barieră) pentru prevenirea sarcinii; metoda poate fi folosită și pentru planificarea unei sarcini (prin contact sexual la 1-2 zile în intervalul de fertilitate al ciclului menstrual).

Prin introducerea zilnică a unui deget în vagin, femeia va urmări cantitatea, culoarea și consistența mucusului cervical pe durata întregului ciclul menstrual:

  • după menstruație, secrețiile cervicale sunt reduse iar femeia resimte o senzație de uscăciune a vaginului („zile uscate”)
  • pe măsură ce se apropie momentul ovulației, mucusul crește cantitativ, iar la ovulație devine clar (incolor), apos, cremos și elastic, iar femeia are o senzație de umezeală în zona vulvovaginală (“zile umede”). Momentul de secreție maximă corespunde ovulației.
  • după ovulație, mucusul devine vâscos, lipicios și scade treptat până la următoarea sângerare menstruală (“zile uscate”)

Perioada fertilă este reprezentată de intervalul zilelor „umede” (când femeia poate constata pătarea lenjeriei intime), care este încadrat de 2 perioade “uscate” (zilele de după menstruație și dinaintea menstruației următoare).

Ca și saltul temperaturii bazale, secrețiile vaginale abundente marchează perioada fertilă maximă a ciclului menstrual. Caracteristicile mucusului cervical pot fi modificate în cazul infecțiilor vaginale (candidoză vaginală, colpită bacteriană sau micotică), afecțiunilor care produc uscăciunea mucoaselor, administrării de antihistaminice, anticolinergice sau decongestionante, stimulării sexuale și utilizării de librefiant sau spermicide; în acest caz trebuie folosită o altă metodă contraceptivă.

Pentru a crește acuratețea în identificarea perioadei fertile, urmărirea caracteristicilor pe care le suferă mucusul cervical trebuie efectuată pe durata mai multor cicluri menstruale. Se recomandă combinarea metodei mucusului cervical cu alte metode naturale de contracepție (metoda calendarului, metoda temperaturii bazale). Examinarea caracteristicilor mucusului se poate face fie cu un șervețel alb, fie prin introducere unui deget în vagin.

Avantajele metodei sunt reprezentate de lipsa costurilor și a efectelor secundare, precum și de implicarea femeii în planificarea vieții sexuale. Metoda prezintă și dezavantaje legate de necesitatea abstinenței sau suplimentării contracepției în perioada fertilă, precum și experiență din partea femeii.

Add comment


Security code
Refresh