COVID-19 nu e doar tuse! Manifestări extrarespiratorii ale infecției cu noul coronavirus

COVID-19, boala cauzată de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV2, nu înseamnă doar tuse, dispnee și pneumonie. 

O proporție semnificativă dintre pacienți prezintă simptome digestive precum diaree, greață/vărsături, dureri abdominale și inapetență. Un studiu publicat în American Journal of Gastroenterology pe un lot de pacienți din Hubei (China) a arătat că 1 din 2 au raportat simptome digestive (aici fiind inclusă și anorexia, care apare însă frecvent în viroze nefiind un simptom specific digestiv). 

De obicei manifestările digestive preced simptomele respiratorii, la cei care dezvoltă și tabloul clinic clasic, de afectare a căilor aeriene (există și cazuri în care boala se poate manifesta doar digestiv, fără simptome respiratorii). Prevalența mare a manifestărilor digestive în COVID-19 este explicată de densitatea crescută a receptorului ACE2 la nivelul tubului digestiv, acest receptor fiind liantul prin care virusul pătrunde în celulele organismului. 

O consecință importantă a proliferării la nivelul tubului digestiv este potențialul de transmitere fecal-orală. Mai multe studii au evidențiat pozitivitatea RT-PCR în probe de scaun la pacienți declarați vindecați din punct de vedere respirator, cu teste virale negative din exudat faringian și spută.    

De asemenea, au fost raportate cazuri de COVID-19 prezentându-se ca hepatită acută sau colită hemoragică. În plus, într-un studiu pe pacienți cu pneumonie din Wuhan (China), 17% au prezentat creșteri enzimatice pancreatice, pancreasul fiind un organ cu expresie înaltă a receptorului ACE2 al SARS-CoV2.

Pe lângă injuria respiratorie și digestivă, a fost raportată și afectare cardiacă în COVID-19, sub formă de cardiomiopatie sau miocardită (uneori fulminantă). 

Ca prim sau unic simptom pacienții COVID-19 pot avea și manifestări în sfera ORL precum anosmie sau ageuzie.

Totodată, au fost descrise și o serie de manifestări dermatologice precum: rash cutanat, erupție veziculară similară celei din varicelă, urticarie, peteții, erupții livedoide tranzitorii.

NB! Informații în curs de actualizare.

Refererințe: 1) Clinical characteristics of COVID-19 patients with digestive symptoms in Hubei, China: a descriptive, cross-sectional, multicenter study, Am J Gastro 2020; 2) Wander P, et al. COVID-19 presenting as acute hepatitis, Am J Gastro 2020; 3) Carvalho A, et al. SARS-CoV-2 Gastrointestinal Infection Causing Hemorrhagic Colitis: Implications for Detection and Transmission of COVID-19 Disease, Am J Gastro 2020; 4) COVID-19 disease with positive fecal and negative pharyngeal and sputum viral tests, Am J Gastro 2020; 5) Gastrointestinal Manifestations of SARS-CoV-2 Infection and Virus Load in Fecal Samples from the Hong Kong Cohort and Systematic Review and Meta-analysis, Gastroenterology 2020; 6) Evidence for gastrointestinal infection of SARS-CoV-2, Gastroenterology 2020; 7) The cardiovascular burden of coronarvirus disease 2019 (COVID-19), Int J Cardiol 2020; 

 

Add comment


Security code
Refresh