Insuficiența hepatică cronică

Fie c? este de cauz? infec?ioas?, treatment metabolic? sau autoimun?, boala cronic? de ficat evolueaz? cu un sindrom de insuficien?? hepatic? cronic?.

Insuficiența hepatică cronică apare în contextul scăderii funcției hepatice de sinteză și detoxifiere și evoluează cu simptome nespeficice (oboseală, inapetență, meteorism postprandial), denutriție, sindrom ascitic-edematos, icter, tulburări de coagulare și encefalopatie.

Sindromul ascitic-edematos apare ca urmare a hipoproteinemiei (prin scăderea sintezei hepatice a albuminei), dar mai ales în contextul hipertensiunii portale care se întâlnește în ciroză. Leuconichia (unghia albă) poate fi o altă manifestare a hipoalbuminemiei în boala cronică de ficat.

Lipsa metabolizării estrogenilor duce la apariția unor semne caracteristice de hiperestrogenism – steluțe vasculare, eritem palmoplantar, buze carminate, hipotricoză axilară și pubiană, ginecomastie, atrofie testiculară.

Icterul se datorează atât scăderii captării bilirubinei, cât și scăderii funcției de excreție, apărând astfel o hiperbilirubinemie mixtă.

Coagulopatia apare prin deficit de sinteză a factorilor de coagulare și trombocitopenie și se caracterizează clinic prin sângerări cutaneomucoase (hematoame, peteșii, purpură, echimoze, epistaxis, gingvoragii, hemoragie digestivă, hemoptizie, hematurie, sângerări genitale).

Foetorul hepatic este mirosul neplăcut al respirației care apare din cauza nedetoxifierii mercaptanilor, care trec direct în circulația pulmonară.

Encefalopatia hepatică se caracterizează prin alterarea statusului neuropsihic ca urmare a acumulării de produși toxici (amoniac) ce șuntează ficatul și trec direct în circulația sistemică, prin circulația colaterală porto-cavă. Clinic apare asterixis (flapping tremor), perturbări de somn, tulburări neurologice, alterarea stării de conștiență (până la comă).

Paraclinic se constată proteine totale scăzute cu albumină scăzută și gamma-globuline crescute, colesterol scăzut, prelungirea testelor de coagulare, citoliză hepatică și colestază.

Tratamentul este suportiv și se adresează corectării dezechilibrelor bioumorale (hipoalbuminemie, coagulopatie, hiperamoniemie).

Add comment


Security code
Refresh